maandag 27 juni 2022

Weekmenu (1) en waldorfsalade

Ik probeer de komende maand nauwelijks boodschappen te doen (wel groente en fruit). En de diepvriezen moeten leeg. We hebben er twee, een gewone onder de ijskast en een heel kleine. De man die het kwam bezorgen 6 jaar geleden zei dat hij nog nooit zo'n kleine had gezien. 
Het enige wat ik deze week koop is komkommer, aubergine, broccoli , tomaten en eitjes.

Maandag
Lunch: Waldorfsalade met Patria 'crackers' (meer koeken)
Ik kwam in de kleine diepvries een bakje tegen met gare knolselderie (van de erwtensoep denk ik, al maak ik er ook andere dingen mee). 
Ik maakte een waldorfsalade. Ik hoefde alleen nog maar een appeltje in blokjes te snijden en we hebben nog steeds walnoten (we doen er heel lang mee Dineke)., Henk heeft ze gekraakt. Ik had nog een beetje Budwigmayoniase over van de frieten vrijdag. En toen nog bieslook en selderijblad, klaar. 
Diner:  Aardappelpuree, plantaardige visstick met Italiaanse groente uit de diepvries 
Dinsdag
Lunch: Wraps (2 met pindakaas, sambal en geraspte wortel), 1 met restje roomkaas en zwarte bessenjam
Diner: Spaghetti met gebakken ui, courgette (heb ik nog), veel knoflook, basilicum en tomatenpuree. Vorige week hadden we spaghetti met basilicumroom, zoooo lekker. 

De basilicum doet het erg goed. Binnenkort ook deze rode. Er staat veel te veel in, elke zaailing wordt een plant. Ik weet nog niet hoe ik dat op ga lossen. In ieder geval flink wat potten met moestuingrond vullen.
*Cichorino met frambozen(diepvries) reep

Woensdag
Lunch: Slaatje van koolvis op geroosterd brood met komkommersla
Diner: Rijst met Balkangroente en gebakken tofu (de helft, de rest is voor zaterdag)

Donderdag
Lunch: Wafels van havermout met tomaat-omelet (van eivervanger) en bieslook
Diner: Broccoli met pikant sausje uit de oven / quinoa met gebakken uien

Vrijdag
Lunch: Linzenschoteltje uit de oven. Ui bakken en als ze glazig zijn, linzen erbij, sperziebonen (diepvries) of snijbonen in wybers, tomaat en eindigen met aubergine (courgette kan ook). Besprenkelen met olijfolie en eventueel bestrooien met geraspte (soja) kaas. Als de aubergine gebakken is en alles is nog warm dan 20 minuten in een hete oven en anders 40 minuten. De linzen en gebakken ui zijn de basis, verder kan alles aan het seizoen worden aangepast. Qua groente en qua kruiden en specerijen. 
Diner: Frieten uit de airfryer met wortelsla
*kwark met lecithine (heb ik altijd) en banaan

Meestal hebben we diepvriesfrieten maar nu maak ik ze zelf. 500 gram aardappel in frietvorm snijden en een half uur in koud water laten staan. Afsoelen en goed drogen. Daarna 10 minuten voorbakken op 120 graden. Een eetlepel neutrale olie erdoor en 20 minuten bakken op 200 graden. Versgemalen zout erover.

Zaterdag
Lunch: Havermoutbroodje met sla uit de bak, tofuburger, gebakken uiringen en ketchup (zie recept)
Diner: Grote kom maaltijdsoep van de rest van de Italiaanse groente, blokjes aardappel, knoflook, Italiaanse kruiden
*Kopje koffie met stukje kwarktaart (de dunne bodem is van havermoutmeel en 1/3 amandelmeel, kokosolie en een beetje kokosbloesemsuiker) en onderweg geplukte aalbessen 

Zondag
Lunch: Rest maaltijdsoep, nu gepureerd met peterselie van het balkon erop / cracker met Marmite en 1 met een beetje boter en ringetjes bosui
Rest kwarktaart 
Diner: En croute (bladerdeeg gevuld met kippenlevertjes en ananas) / komkommersla
*vanillevla (heb nu custard) met aardbeien van het balkon

Rode basilicum komt op in een kistje uit Grubbenvorst, waar we ooit waren, in Limburg. Het is uit 1962. Toen was ik een klein meisje. Van de buurman, die niet meer leeft, kregen we elk jaar een kerststukje. Ooit was het in dit dit kistje gemaakt. Een herinnering aan buurman en ik vind het leuk dat het 60 jaar oud is.
ps
Er wordt vaak naar weekmenu's gevraagd. En nu alles zo heel veel duurder is geworden is er denk ik nog meer behoefte aan. Ik zal deze maand elke week een weekmenu plaatsen, ook omdat we nu zelf bijna geen boodschappen doen. Dat hoeft ook niet want door de GROTE meiboodschappen is er veel basis voorraad.