zondag 26 juni 2022

Zondagmorgen en zevenblad

Goedemorgen allemaal. We gaan vaak laat naar bed op zaterdag, 00.30u deden we het licht uit. Henk was om 6 uur op en ik een half uurtje later. Niet dat ik nog heb geslapen, maar ik liet Henk, met zijn zijn dagelijkse moment. Na een groot glas water (Henk met een scheut zuurkoolsap) heerlijk gewandeld, in de stilte (op de vogels na!) met een naar regenbui geurend bos. Henk zag gisteren opeens aalbessen onderweg en vanmorgen weer, een andere struik. We lopen deze weg zo ongeveer elke dag, maar we zagen de struiken niet eerder, wonderlijk. Gisteren hadden we er een toetje mee en vandaag weer.
Er is zoveel te vinden overal. Het stikt overal van het zevenblad. Dit is er een groot deel van het jaar. Soms al vanaf eind februari. Mensen met weinig geld, die misschien soms bezuinigen op groente kunnen er vaak en veel van plukken. Waarschijnlijk schrijf ik er elk jaar over en dit is volgens mij al de tweede keer dit jaar. Ik vind echt dat iedereen veel meer gebruik zou moeten maken van de overal aanwezige vitamines en mineralen. Mensen beseffen vaak niet wat ze zichzelf op deze manier kunnen geven. Er zit vitamine A, C, kalium, calcium en magnesium in zevenblad. En het is geneeskundig gezien vooral goed voor blaas en nieren en het voert gifstoffen af. Hierdoor is het goed tegen jicht. In het Engels heet het goutweed. Gout betekent jicht.

In sommige landen word zevenblad nota bene in tuincentra verkocht en hier wordt het als onkruid beschouwd. Een andere benaming voor zevenblad is tuinmansverdriet. Het is oorspronkelijk geplant door de oude Romeinen zodat er altijd voedsel voor soldaten aanwezig was. Gek, hoe iets een totaal andere waarde kan krijgen, terwijl er niets is veranderd aan de voedingswaarde.

Zevenblad, ook wel armelui spinazie genoemd, kan zoals spinazie gebakken worden, met een uitje en knoflook. Als u er bouillon of heet water bij doet heeft u een soepje. Lekker met ei erin of met een broodje met tofu bijvoorbeeld. Het wordt ook wel arIk had een vriendin die maakte er pesto van. Fijngeknipt door de sla is lekker en u kunt het zelfs drogen. In een potje doen en u heeft een groen 'kruid', zoals peterselie voor in de winter. U kunt er ook nog thee van zetten. Ook? Er is zoveel meer wat u ermee kunt doen. Door kruidenboter, in een hartige taart, er groentes zoals paprika's, courgettes of tomaten mee vullen. Stamppot, burgers van zevenblad in combinatie met noten, zaden of een graan. Ik zal binnenkort nog wat recepten plaatsen. Ik maak vaak hartige havermout, daar ga ik binnenkort eens zevenblad door doen.
Hier staat overal zevenblad, grote vlaktes.Dacht eerst nog even nu zevenblad te plukken voor de havermout, tussen de middag, maar de snijbiet moet hoognodig geplukt, dus dat ga ik er nu door doen, met rozijnen. Ik oogst regelmatig. Groente uit een bak, dat is toch fantastisch. Er is zoveel mogelijk.
Na het zondagochtendontbijt (Henk vindt het een van de hoogtepunten van de week en ik ook) geroosterd boterhammetje met Marmite, eitje, warm broodje met zwarte bessenjam, verse sinaasappelsap en gemberthee. Nu gezellig met een kopje koffie u even een mooie zondag wensen.