dinsdag 21 juni 2022

Begin van de zomer / Oorlogskrant en beschuittaart (eigenlijk beschuitpudding)

De zomer is begonnen!

(Larisha Koshina)

Dat moet natuurlijk gevierd worden. Vanmiddag naar een boerderij in de buurt geweest waar je  overheerlijk, onbespoten aardbeien krijgt. Dat is fijn want vooral de aardbeien van supermarkten die met een A en een L beginnen zitten/liggen onder veel gif!
Op zich zijn aardbeien erg gezond en wat horen ze bij deze tijd. En dan ook nog uit de omgeving, dubbel lekker.  

Door me nog even in beschuittaart te verdiepen kwam in een krant van Delpher uit 1940 terecht. "Een taart voor in den vakantietijd". 

Hij lijkt op de Beppetaart maar is nog eenvoudiger. Ik vind het een pudding.*
Het voorlichtingsbureau van den voedingsraad schrijft:
4 beschuiten, 3 lepels jam of vruchtenmoes, 1 liter taptemelk, 60 gram custard, 45 gram suiker. Kent u het nog, de ouderwetse custardpudding of -vla? De custard aanmaken met een beetje melk en bij de inmiddels kokende melk gieten. Paar minuutjes laten borrelen, af en toe roeren, klaar. Twee beschuiten op een schotel leggen, 1/3 van de custardpudding erop gieten, 1/2 van de jam, de andere twee beschuiten, weer custardpudding, de rest van de jam. De zijkanten met de rest van de custardpudding bestrijken. Het geheel door en door koud laten worden. "Versieren met propjes jam of enkele bessen versieren. Het geheel gaat er nog aardiger uitzien wanneer men de zij...?" en daar breekt het af. 

Ik heb het zonder jam gemaakt, met verse aardbeien. Een feestelijk toetje op de eerste dag van de zomer.

Ik plaats deze foto van de beschuittaart/beschuitpudding waar ik laatst een andere foto had geplaatst. 
Oh nee, ik doe het toch niet want dit is geen Beppetaart. Ik plaats hem dus hier. De stukjes beschuit zijn duidelijk zichtbaar  (ik had ze dus in stukjes gebroken) en ook de rozijnen die ik erin deed. Hij was heerlijk.
De pudding zonder aardbeien zet ik bij recepten.
Zo lekker vond Henk het :-)
*Je kan hier natuurlijk eindeloos mee variëren: Met een beetje koffie erdoor voor moccataart of met cacao voor chocoladetaart, met banaan voor banaantaart, allerlei soorten fruit, met slagroom enz. enz.

Voor het twaalfuurtje: "Probeer eens brood met puree, of simpelweg wat druppels olie erop. Beter dan droog brood. " Je kreeg dan ook iets meer energie binnen. Ik zou dan natuurlijk ook nog iets van 'onkruid' erop doen. En in de winter had ik vast en zeker gedroogde (on)kruiden.

--------------------------


Naast het recept zag ik de volgende, 'bekende', mooie tekst:

In 't verleden 
Ligt het heden,
In het nu wat worden zal

Bilderdijk