woensdag 15 december 2021

positief bericht

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde en is optimistisch en heeft het ook over de kracht van een crisis.Hij is Nederlands maar dit interview staat in de Vlaamse krant De Morgen. 


"Een crisis duurt ons pas echt vooruit", is de titel van het interview.


Het laatste stukje:
"Zo heeft de pandemie de tijd vijftien jaar vooruit gehaald. Plots kon het wel, digitaal en flexibel werken en lesgeven. Omdat er hoe dan ook een nieuwe crisis komt, of het nu een digitale, financiĆ«le of klimatologische is, acht ik de kans erg groot dat we op nog grotere schaal en versneld al onze capaciteiten en vindingrijkheid zullen moeten inzetten. 
Dat duwt ons pas echt vooruit. 
Maar ik begrijp waar het doemdenken vandaan komt. Mijn advies is om uit te zoomen. 
Als ik 35 jaar geleden geopperd had dat miljoenen mensen op straat zouden komen voor een beter klimaatbeleid, dan was ik uitgelachen (hij probeerde in de 80er jaren mensen al bewust te maken over het klimaatprobleem). Ik kreeg voor mijn proefschrift geen cum laude omdat men niet geloofde dat de aarde opwarmde. Qua bewustwording, maatregelen, attitude is er dus ontzettend veel veranderd. Alleen wordt het verschil tussen wat nodig is en wat gebeurt steeds groter. Maar iedereen kan een verschil maken. Denk groot, handel klein. Zo zijn revoluties begonnen."

Voor wie het helemaal wil lezen: