donderdag 30 december 2021

Beschouwing

Het was een wonderlijk jaar. Wonderlijker nog dan vorig jaar omdat er iets(!) meer duidelijkheid is maar de koers hetzelfde bleef.  

We (vooral ik en Henk steeds meer) hebben ons intensief verdiept in achtergronden van de vaccins, achtergronden van de farmacie, van woordvoerders en vooral ook van de politiek.

We zijn geschrokken. Dit woord dekt de lading vooral denk ik. Nooit, echt nooit hadden we gedacht dat dit allemaal kon gebeuren in Nederland. In het begin van de pandemie hadden we nog vertrouwen, het klonk allemaal beheerst, bezorgd, maar niet bangmakend of paniekerig.
Het vertrouwen in de overheid is volledig verdwenen. Dit komt vooral door de verdieping, alle informatie, inzichten, onze eigen ontwikkeling. Verder door de mondiale ontwikkelingen.
Hoe anders was de taal en de uitstraling van de woordvoerders in het begin.
Als je je overal in stort wordt steeds duidelijker welke belangen allemaal meespelen. Geld speelt hierbij de grootste rol.
We gaan ons de komende tijd nog intensiever bezighouden met wat er allemaal gebeurt. Alleen niet voordat we naar bed gaan want het maakt dat we er niet van kunnen slapen. Wat zou ik hier een dik boek over kunnen schrijven.


Door een scheiding te creëren werd een destructieve polarisatie teweeg gebracht. Dat vinden we op z’n zachtst gezegd heel verdrietig. We horen en lezen er gelukkig meer over dan dat we het zelf meemaken, maar dat doet voor het probleem niet ter zake. Als ik Caroline van der Plas (bijzonder dat ik iemand van de boerenpartij aanhaal) hoor praten over verbondenheid zien we Hugo de Jonge alleen maar op zijn telefoon kijken. Wat is belangrijker dan verbondenheid als het om zoiets groots gaat?Hoe onbeleefd kan je zijn? Niet alleen onbeleefd, vooral ongeïnteresseerd. Een lijn volgen en iedereen moet die lijn volgen, al heb je een heel andere mening en levenshouding. Vrijheid vloeit weg.
Misschien zouden telefoons, net zoals op scholen verboden moeten worden in de kamer. Terwijl ik dit schrijf besef ik dat het niets op zou lossen.  


De uitsluiting voelen we wel. We reden laatst langs een lievelingsplekje waar we een jaar geleden op afstand tot anderen veilig een kopje koffie dronken. Er was geen enkel gevaar en toch werd die plek verboden, net zoals de andere plekken die ik eerder noemde en die ook geen enkel gevaar vormden. Het plekje zag er zo gezellig uit, het raakte me. Omdat we anders in het leven staan krijgen we straf. 

Door de lockdown heeft inmiddels iedereen weer met grote beperkingen te maken.
Juist in de horeca (hoe het in café’s is weet ik niet) werd zo zorgvuldig met alles omgegaan. Het is vooral een drama voor alle mensen die er werken. Waarom sekswerkers wel vrijheid hebben vind ik niet te vatten, de plek waar de meeste sappen worden uitgewisseld. Veel is zo onlogisch.
Henk zei laatst als we een prijs winnen komt er een hotel alleen voor ongevaccineerden, met een prachtig museum erbij, alleen voor ongevaccineerden. Dan kunnen mensen ervaren hoe het voelt om buitengesloten te worden. Dat is ook de enige reden. Maar ja, het gaat natuurlijk maar deels op want er zijn dan nog genoeg andere hotels om naartoe te gaan. Maar zo’n bijzonder museum? :-)


Gelukkig zijn er echte vrienden met wie het is zoals het was en met wie we goed kunnen praten over hoe veilig we ons bij elkaar voelen. Degene aan wie ik nu denk geeft les in een gevangenis. Ze komt met veel mensen in aanraking. Ook bij andere soorten werk waar je met veel mensen te maken hebt is een keuze maken ingewikkelder dan voor ons. Ik zie die mensen wikken en wegen.

Wat ik het meest schokkend vond het afgelopen jaar was de volgzaamheid. Een grote groep die gehoorzaamde zonder zich van alles af te vragen. Kortgeleden kregen we hier een zoveelste voorbeeld van. Ik ga mee met de massa zei ze. Ik vind het zo eng. Waar zijn mensen toe in staat?
Professor Ewald Engelen:
https://www.groene.nl/artikel/milgram?utm_campaign=website&utm_medium=social&utm_source=whatsapp

We vroegen vroeger wel eens aan elkaar bij wie je in de oorlog onder zou duiken. Bij wie voel je je veilig? Vroeger waren dat er veel.
Wie wil steeds geïnjecteerd worden met iets waar zoveel onduidelijkheid over is? En wat wel duidelijk is willen wij niet in ons lichaam? Als we mensen zien juichen omdat ze de booster in Duitsland hebben gekregen kunnen we alleen maar denken wat een andere wereld.

Er zijn zoveel wetenschappers (verschillende disciplines), met vaak tientallen jaren ervaring, ook met bijvoorbeeld vaccins en virussen en allerlei andere mensen, die niet gehoord worden, laat staan dat er naar ze geluisterd wordt. Gelukkig kennen wij inmiddels verschillende kanalen waar lange, goede gesprekken gevoerd worden.We leren er veel van, al moet ik iets soms 2x zien als iets te wetenschappelijk of te medisch is. Interessant is het bijna altijd. 


Er zou nooit dwang komen (nu niet en nooit niet zei Hugo de Jonge).
Het gaat om zoiets fundamenteels als integriteit van het lichaam. Het gaat over vrijheid.
Eerst kwam de drang en nu komt dwang steeds dichterbij. Hoe beangstigend.
We mogen niets met vroeger vergelijken, maar elke oorlog (en rascisme) begint of bestaat uit uitsluiting. Mensen steeds meer verbieden. Of mensen nu van een ander ras zijn en wat is trouwens anders??, of een bepaalde kleur hebben, of alleen maar een andere mening.
Het is in zoveel landen aan de orde van de dag, veroordeeld worden vanwege die andere mening. Maar Nederland?


Van Dissel antwoordde bij de laatste persconferentie op de vraag of de booster helpt tegen Omikron (hij sprak het een paar keer verkeerd uit, maar dat kunnen zenuwen geweest zijn) dat hij het een goede vraag vond. Ik weet het niet zei hij.
Hoe zou het kunnen werken? Er zit hetzelfde in als in de huidige vaccins en die helpen niet. Alleen maar even en dan nog alleen als het om ernstig ziek worden gaat, niet ter bescherming van anderen. Ik hoorde van iemand die op de eerste hulp werkt dat ze corona heeft gekregen na de booster.

Er is een ‘nieuw’ vaccin onderweg (Novavax). Het is niet nieuw, alleen nieuw voor dit virus. Het grijpt gelukkig niet in in je dna omdat.het geen gencode heeft zoals pfizer en moderna.
Dat is in ieder geval een geruststelling. Maar het blijft een vaccin.
Een arts in Zuid-Afrika zei dat Omikron een zege kan zijn. Als veel mensen besmet zouden raken waarschijnlijk zonder erg ziek te woeden zou er een goede immuniteit kunnen ontstaan. We willen ons toch niet de rest van ons leven vol laten spuiten met iets waarvan geen enkele deskundige weet wat de latere gevolgen zullen zijn? Van een prik weten we het al niet, laat staan van twee, drie, vier enz. enz. enz.
Op den duur zal het een tegengesteld effect hebben, ik denk niet dat het anders kan.


Mensen gaan nog snel even boosteren om vakantie te kunnen vieren in een ander land. We hebben geen woorden voor zoiets. Zoals de Denker des Vaderlands die ik citeerde zei, er is nog niets geleerd. Hoe bestaat het. Er was een blauwe lucht gisteren en hoeveel vliegtuigstrepen we zagen … Ik vind het al vreselijk als vaccinvrije mensen wel eens egoïstisch genoemd worden (ik ken niemand zonder vaccinatie die dat is!) maar als mensen zich laten prikken om gewoon hun oude leven weer te kunnen leven, dan stelt dat een wezenlijke verandering uit. en het zal voor steeds meer problemen blijven zorgen, daarvan ben ik overtuigd. 

Reizen, vakantie vieren, het is maar een onderdeel van het oude leven oppakken, maar voor de aarde wel een heel belangrijk onderdeel.


Wat dit betreft is mijn wens voor volgend jaar dat er heel veel aandacht zal gaan naar een medicijn wat je kan krijgen als je erg ziek wordt. Alleen als het echt nodig is en puur gericht op de persoon. Dat zou fantastisch zijn. De rest van de mensen maakt het virus door.


Laten we alsjeblieft een manier vinden om met virussen om te gaan. 

In alle vrijheid, samen!


ps

Ik las net dat in Israël misschien het roer omgaat. Ik durf nog niet te juichen, maar als het waar zou zijn ...