vrijdag 24 december 2021

Lebkuchen




Deze dennentaktjes met dennenappeltjes eraan behoeven verder geen versiering vind ik, dit is mooi in zijn eenvoud. Ervoor staat een 'bunteteller' (voor iedereen stond er vroeger een onder de kerstboom, elk jaar anders) Kerstkransjes, natuurlijk kersenbonbons, die horen er voor mij altijd bij en ... Lebkuchen! Misschien was dit wel een van de voornaamste redenen om in Duitsland te gaan wonen voor Henk! Lebkuchen met Kerstmis. Hij is er zo dol op. Toen we in Oost-Groningen woonden gingen we er in december ook altijd even voor naar Duitsland. Dat was maar 10 minuutjes rijden. Ik heb ze op mijn manier gemaakt want we kunnen niet naar Duitsland. Als je alles zelf maakt ben je niet afhankelijk van een winkel.Het is een uitdaging om zo dicht mogelijk bij het originele product in de buurt te komen. Het is erg lekker geworden, maar het zijn niet echt Lebkuchen. Het is eigenlijk iets nieuws geworden dat in de buurt komt.

(Mijn) Lebkuchen
150 gram amandelmeel
50 gram gehakte noten 
1 1/2 eetlepel koekkruiden
de rasp van een onbespoten sinaasappel
eventueel het sap van een halve sinaasappel
3 eetlepels honing of agavesiroop
1 volle eetlepel olie
50 gram gedroogde abrikozen in stukjes
snuf zout

Het deeg in 10 of 8 bolletjes verdelen en een beetje platdrukken. Ik heb ze een uurtje buiten in de vrieskou gezet en daar 25 minuten gebakken op 180 graden. Af laten koelen en tot slot door gesmolten pure chocolade wentelen. Op een koele plek laten stollen.
Hier zijn ze nog wat groter.




Wij gaan nu onze jaarlijkse lichtjeswandeling maken.