vrijdag 11 maart 2022

Verzet (voor elkaar opkomen)

Hoe zit het met corona bij alle vluchtelingen? Het moet gigantisch zijn. Je hoort er niets over.
Altijd mannen die oorlog maken. Oorlog maken? Oorlog creëren, oorlog beginnen, oorlog uitlokken, oorlog voeren. Er zijn veel lieve mannen, die nooit oorlog zullen voeren. 
Zoals die aangrijpende Australische documentaire kan de wereld alleen bestaan als er iets doorbroken wordt door verzet. Daar moet je moedig voor zijn want het heeft meestal kleine of (heel) grote consequenties. Het lijkt of er bij de mensen die het doen een oerkracht bovenkomt. Ik begrijp hoe het voelt. Wat zou bij mij overheersen? Ik ben zeker opgekomen voor mensen en groepen, dat ging niet anders. 
Maar hoe ver zou ik in een hevige situatie gaan? Hoe ver zou u gaan?
Ik bewonder elk mens dat opstaat en ik ben dankbaar als mensen voor mij opkomen, of voor een groep gelijkgestemden die steun nodig hebben. 
Dat je het voor elkaar opneemt, dat liefde altijd op de eerste plaats staat. Liefde is vrijheid.

ps
Ik zag een Oekraïense zanger, die naar allerlei verschillende plaatsen gaat en alle mensen een hart onder de riem steekt. En hij zingt en iedereen zingt mee. Een paar minuten verlost van deze grootst mogelijke misère.