zondag 27 maart 2022

Zombies en pasje

Ik zag een filmpje van de vrouw met het protestbord in Rusland, tijdens het journaal. Er zijn veel mensen in Rusland tegen de oorlog, maar er zijn ook veel zombies zei ze. Er hangt haar een hoge straf boven het hoofd beseft ze. Ze kreeg toestemming van een land om daar te komen wonen, maar dat wil ze niet. Wat ze ook doet, de consequenties komen hoe dan ook. Je mag niets zeggen wat met vrijheid te maken heeft.

Over zombies gesproken, dat is wat wij vonden tijdens de pandemie (er zijn ook heel andere mensen!!!). Ik heb er al verschillende keren over geschreven en ik zal er over blijven schrijven want het is niet tijdsgebonden, het laat iets veel groters zien. Als je de arts uit Zuid-Afrika hoort zeggen dat ze in Europa vooral niet mocht zeggen dat Omikron een zachte variatie is, dan zou je toch zeggen dat iedereen, elke journalist zich hierover uitspreekt. En ik heb in de loop van de tijd meer laten zien van wat er niet klopt., al is wat ik weergaf maar een fractie van wat er aan de hand is. 
(Er is zoveel meer. maar ik wilde niet dat het ging overheersen, al kon en kan k het soms wel uitschreeuwen van onmacht.) 
Mensen die uit eigen ervaring vertelden over wat er mis was of mensen die vertelden hoe hun de mond gesnoerd werd. Mensen uit de praktijk en wetenschappers.

Er zijn mooie en levensreddende uitvindingen gedaan. Verder heb ik weinig met de wetenschap. Omdat veel niet klopt, men zit ernaast, wat zelden wordt toegegeven, of er wordt iets gezegd wat al jaren bekend is. En vaak zijn er (grote) belangen aan verbonden. Ik verbaas me erover hoe wetenschappers heilig verklaard worden. Mensen willen zich eraan vasthouden en dit viel me ook op tijdens de pandemie. "Ik geloof in de wetenschap" hoorde je dan. Maar welke wetenschap? Er waren veel wetenschappers die er totaal anders in stonden, maar om die wetenschap ging het dan niet, alleen de wetenschap die aansloot bij een gedachte en het systeem in stand hield. Een systeem waar mensen zich veilig bij voelden, terwijl het ten koste van zoveel ging.

Ik zag dat je in Duitsland het nare pasje moet laten zien in het OV. Als iedereen dit toch zou weigeren ... 
Als je het pasje gebruikt ben je het eens met een wereld waarin mensen uitgesloten worden. 
Ik zou het echt nooit kunnen.