dinsdag 9 augustus 2022

Zelfde tekst en aanrader

Ik vind het heel belangrijk om me bij gebeurtenissen af te vragen wat is er aan de hand, waarom, hoe wordt ermee omgegaan en wat zijn de effecten. Als ik een aantal wereldleiders tegelijk dezelfde tekst hoor zeggen (hoorde zeggen want het is alweer een jaar geleden) dan schrik ik. Het is deze zin, die binnen een week op 150 nieuwszenders te zien was.:" Deze pandemie geeft ons de mogelijkheid om de wereld opnieuw en beter in te richten". Build back better, het galmt nog na; Trudeau, Johnson, Biden (bij hem was het er ook nog bij te lezen), premier van Japan, Rutte, de koning enz, Ze zeggen allemaal exact hetzelfde. De uitspraak is niet nieuw, hij wordt al jaren gebezigd na natuurrampen bijvoorbeeld, maar in deze context begrijp ik het niet omdat er zoveel van binnenuit beschadigd is, niet door een natuurramp.
Ik vraag me af wat ze ermee bedoelen. Elke crisis zorgt voor innerlijke vooruitgang, maar zij zullen er vast iets anders mee bedoelen, maar wat? 
Als het voor inzichten zorgt en maakt dat we anders om zullen gaan met bijvoorbeeld de aarde (hoe droog is alles; water te laag voor de scheepvaart, talloze bosbranden, zoetwater schaarste, verloren oogsten, waterkrachtcentrales leveren veel minder, In Italie zelfs de helft, de Po ligt voor een deel droog en hier liggen woonboten op zand) dan zou het een geweldige uitspraak zijn.

Ik zag Zomergasten met Derk Sauer. Interessante uitzending. Vreselijke beelden over dwang en inperking van democratie. Alleen nog afhankelijke pers. Hier is het gelukkig anders zei hij, maar het is hier niet (meer) onafhankelijk, dat is nu toch wel heel duidelijk geworden. Niet zo ernstig als in veel andere landen, maar er is wel een zorgwekkend begin gemaakt. Of was dit met andere onderwerpen allang zo maar wist ik het gewoon niet?  

Boeken zorgen voor zoveel moois, waaronder kennis die je anders waarschijnlijk niet zou hebben gehad, tenzij je je al in het onderwerp verdiepte. Ik weet nu zoveel meer over de zestiger jaren in China. Geen nuchtere geschiedschrijving (dan zou ik het niet lezen), maar een heel persoonlijke geschiedschrijving. Ik wilde eerst schrijven van binnenuit, maar dat zou met een autobiografie zijn geweest en dit was een biografie. Ik vind het zo knap als iemand schrijft of je er zelf bij bent terwijl het over iemand anders gaat. 

Ik moest het boek af en toe even wegleggen, het kwam diep binnen maar ik raad het van harte aan. Dit gebeurt er als je niets meer over je eigen leven te zeggen hebt. Het einde is gelukkig bemoedigend.