dinsdag 23 augustus 2022

Vanuit historisch perspectief en tegengestelde werking

Het is op 25 augustus nog nooit zo warm geweest als vandaag.

Vroeger waren er ziektes, zoals de Mexicaanse griep*; lege schoolklassen. Er werd gezegd het hoort erbij. Er werd niet paniekerig over gedaan.
Waarom was er nu al die angst? Ik heb me dit de afgelopen jaren zo vaak afgevraagd  en vooral ook waarom die steeds opnieuw werd aangewakkerd. Voor mij zijn er inmiddels behoorlijk wat antwoorden maar niet alle. 
Bert de Munck, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen, die onderzoek doet op het kruispunt van sociale geschiedenis en geschiedenis van de kennis, plaatst dit probleem in een historisch perspectief en draagt bij aan meer kennis. 
Ik ontdek nog steeds alsmaar meer mensen die waardevol inzicht geven. Bert de Munck heeft veel artikelen geschreven, o.a. in Knack en zijn meest recente boek is "Leven en laten leven'.

leven en laten leven

"De coronapandemie heeft een ongemakkelijke waarheid blootgelegd: er zijn grenzen aan het menselijke vermogen om de natuur te beheersen. Ons streven naar steeds langer en beter leven, botst op de harde werkelijkheid.
Het coronavirus landde in een wereld die al erg gefocust was op virussen, gezondheid en lang leven. Bert De Munck schetst de geschiedenis van de technocratische middelen waarmee we het virus hebben proberen te bestrijden, en legt de onderliggende mentaliteiten bloot. Hij zoomt in op recente wetenschappelijke evoluties en legt de link naar het westerse vooruitgangsdenken waaruit die voortkomen.
Leven en laten leven nodigt uit tot diepe bezinning "

In Nederland is het, o wankel evenwicht, wat meer ontspannen, al zien we af en toe nog iemand  gevangen in angst.
Maar op sommige plekken in de wereld wordt er nog mee omgegaan of iedereen om zal vallen. 
Zo krijgen ongevaccineerde leraren in Australië minder salaris. De krankzinnigheid van zoiets laat zien dat het om iets anders gaat. Wie op de wereld kan zo'n besluit uitleggen? Er gaan elk jaar honderdduizenden mensen dood aan de griep. Het lijkt reëler om daar dan een vaccin voor te geven en voor al die andere virussen en steeds meer virussen. En als die niet genomen wordt ... straf! Natuurlijk is het totaal niet reëel, zoals geen enkele dwang reëel is, maar dat dit nu nog over een licht virus en een oud vaccin gaat, is aan niemand uit te leggen.
Na twee jaar mogen kinderen in de Filippijnen eindelijk weer naar school. Nog wel handen ontsmetten, mondkapjes voor. Hoe vreselijk. 
Er komen steeds meer rapporten over de schade die is ontstaan voor kinderen door niet naar school te gaan. In de Filippijnen gaat het nog deels door en niet alleen daar. En het kan allemaal en dat blijf ik het engst vinden. 

Man terug van vakantie met corona, apenpokken en HIV
Dit staat vandaag in de krant en zoveel tegelijk is nu nog bijzonder,  maar wat ik vaker schreef, ik denk dat virussen steeds meer kans zullen krijgen. Hij heeft een goede behandeling gekregen (die is blijkbaar zelfs voor zoveel tegelijk mogelijk dus waarom niet voor iedereen?) en is weer uit het ziekenhuis. Het gaat prima, al moet hij zich voor HIV verder laten behandelen.

De man testte drie dagen na de eerste symptomen - hoesten, hoofdpijn, spierpijn - voor de tweede keer positief op corona. Eerder had hij ook al Covid-19 in januari, enkele weken na zijn vaccinaties. Enkele uren na de positieve coronatest kreeg de man ook uitslag op zijn linkerarm en later ook blaren over zijn hele lijf. Hij werd halsoverkop opgenomen in het ziekenhuis in Catania, op het eiland Sicilië.
Volgens de onderzoekers droeg de man hoge virusladingen bij zich.  

Ik geloof dat er zelden een week is dat ik niets over medicijnen hoor. Buurvrouw ging per ambulance naar het ziekenhuis. Ze bleek een zonnesteek te hebben en de problemen (overgeven, heel erge diarree) werden ook voor een groot deel veroorzaakt omdat de maagbeschermers haar maag beschadigden. Die mocht ze absoluut niet meer nemen. 
En nu heeft ze een andere maagbeschermer gekregen??!!