maandag 1 augustus 2022

Regen, Australie en spaghetti

Het heeft flink geregend gisteren en wat verlangde de grond ernaar, veel gras was door de droogte bruin geworden. 
Ik hoop dat er geen angstzaaiende acties meer op de weg zijn. Iedereen moet zich aanpassen, we leven niet alleen voor onszelf maar moeten de natuur met al haar bewoners beschermen. Ik hoorde kort geleden al over een mogelijk watertekort. Ik hoop dat het niet zover komt, maar ik besef ook dat alles mogelijk is.
Ik hoorde dat in de afgelopen acht weken van de bijna 800 coronadoden in Australië, er maar 2 mensen niet gevaccineerd waren. Een Australische auteur heeft dit uit de laatste verslagen van de New South Wales Health Authority geanalyseerd en geconstateerd. Het is sowieso al heel vreemd dat mensen doodgaan aan een lichte variant. Maar als mensen zo lang opgesloten leven kan er geen enkele weerstand opgebouwd worden. Dan wordt iets wat licht is zwaar. Dit naast alle prikken die volgens mij verzwakken, bevattelijker maken voor virussen. Hoe is het in Nieuw-Zeeland? Daar voerden ze ook lang een uiterst streng beleid. En wat dit in beide landen allemaal teweeg heeft gebracht. Wat zijn we geschrokken van die Australische documentaire indertijd over de corona gevangenschap. 
Aan de ene kant is het overal rustiger, aan de andere kant hangt er van alles boven ons hoofd, zoals die enge coronawet. Die was er alleen tijdelijk en voor een noodsituatie.

Ik ben een prachtig boek aan het lexen; Selma van Carolijn Visser. Prachtig in de zin van schrijfstijl en meebeleven. Wat een beperkend, angstwekkend land is China.
In de Volkskrant las ik net: "De tijd van lockdowns is voorbij in China. Niet dat er geen steden meer worden lamgelegd of inwoners worden opgesloten: half juli zaten er 264 miljoen mensen volledig of gedeeltelijk vast, aldus investeringsbank Nomura. Maar het woord ‘lockdown’ wordt daar niet langer voor gebruikt. Steden gaan nu in ‘relatieve stilstand’ of in een ‘stille periode’, of worden ingedeeld in ‘controle- en preventiezones’ tot ze ‘maatschappelijk zerocovid’ bereiken."

Veel hoogopgeleide mensen willen weg, maar het land doet er alles aan om dat niet te laten gebeuren.  

We hadden een paar dagen geleden deze eenvoudige spaghetti. Spaghetti met een scheutje olijfolie, knoflook, versgemalen peper, zout, veel fijngeknipte basilicum en tomatensaus. Gebakken uien, knoflook (die door de spaghetti is rauw, deze is gaar), paprika, tomaten.