vrijdag 12 augustus 2022

Gelijkheid van dier en mens en winkel tegen voedselverspilling

Henk las laatst ergens dat iemand uit protest tegen de boeren de boerenvlag andersom ging hangen. :-)
Het had nooit zover moeten komen, al heel lang geleden had er op toegezien moeten worden dat er geen intensieve veeteelt kwam. Het al die jaren toestaan en dan opeens het roer om. Dat is een grote overgang. voor als het allemaal altijd vanzelfsprekend was.

Ik las net in de Groene Amsterdammer:
"Daarmee drukt de vlag, bedoeld of onbedoeld, ook een goedkeuring uit aan de inhoud van het protest dat wordt gedomineerd door afgevaardigden van de intensieve veeteelt: megastallen volgepakt met duizenden koeien, varkens of meer dan honderdduizend kippen die al jarenlang zorgen voor een daling van de biodiversiteit, de afname van de waterkwaliteit door vermesting van de sloten en uiteindelijk het drinkwater, en van de kwaliteit van de lucht door ammoniak en fijnstof. De grootschalige bedrijfstak is debet aan de verschraling van de natuur en het aantasten van de gezondheid en de levenskwaliteit van burgers."

De polarisatie gaat niet alleen over mensen tegen over elkaar, maar ook over mens en dier. Hoe kwamen we erbij om zo met dieren om te gaan. Wat verbeeldden we ons? We zijn niet verheven boven dieren. Als mensen zo dicht bij elkaar gezet zouden worden ... en dan heb ik het nog niet over staarten en snavels die afgeknipt werden (of gebeurt dat nog?) antibiotica en wat al niet meer. Vrijheid voor iedereen, niet alleen maar voor een groep.

Ik ben trouwens heel enthousiast over de Groene Amsterdammer. Op dit moment vind ik het de meest genuanceerde krant. 

Schreef ik al eens eerder over Foodello?
Maakt niet uit als het zo is, het is zo'n goed initiatief tegen voedselverspilling. Zij verkopen van alles tegen de houdbaarheidsdatum of er overheen. Het gaat om producten die niet bederven. Iets kan misschien uitdrogen of verkleuren op den duur. Het is goedkoop en draagt bij aan minder weggooien, geweldig. 
https://www.foodello.nl

Het enige nadeel is dat ik er nogal hebberig van word. Dat kan niet (ik heb wel een bestelling gedaan). Ik doe mijn best het zo goed mogelijk te doen, zonder iets tekort te komen. Met tekort bedoel ik voedingsstoffen en mate van genieten. We hadden zulke heerlijke nog beetje warme boterhammen (licht geroosterd) met kokosolie, één eitje op vier boterhammen, losgeklopt met een scheutje water en Herbamare kruidenzout, snijbiet, uipoeder en tomaat.


Er gebeurt van alles in mijn mond dus het gaat nog spannend worden. En het is al zo spannend met de hoge energieprijs. Soms zou ik nog zo graag willen dat we zelfvoorzienend in een hutje op de hei woonden. Zeker nu, de hei in kleur, zo ontzettend mooi!