woensdag 19 juli 2023

Even weg geweest

We zijn sinds lang twee nachtjes weggeweest en wat hebben we mooie dagen gehad!
Op de eerste plaats door de goede sfeer die overal heerste, warm, creatief. en bovenal ontspannen. En mooi door wat we gezien en gegeten hebben. We waren in de Hortus Botanicus die Henk uit 1969 kende. Hij heeft daar toen in de kas getekend en geaquarelleerd. Alleen die kas werd een andere door de storm. Kleiner, maar nog heel mooi, met tropische planten. Verder was alles groot. Allerlei verschillende tuinen. We vielen van de ene in de andere verbazing en ik was ontroerd.
Wat een schoonheid en hoeveel aandacht krijgt alles, van veel vrijwilligers. We hebben een tijd met zo'n vrijwilliger gepraat en ze liet ons van alles zien. Ze kweekt 'haar tuin' op een zo natuurlijk mogelijke manier. en voedt de planten vooral met afval van een meertje in de buurt.
 
We begonnen er natuurlijk met een kopje koffie, uitkijkend over het water en de meerkoeten die een nest tussen de waterlelies aan het maken waren.
Na de wandeling door de Hortus hebben we geluncht bij Loetje (kenden we uit Gorssel) en hebben we eindelijk DE plantaardige biefstuk (biefstuk 0,0) gehad en oh, wat was dat verrukkelijk!!! Knapperig van buiten en roze van binnen, zoals biefstuk. In sambaljus. Je kan kiezen uit deze en knoflook, maar dit is de originele, 'biefstuk Bali' ,dus deze eerst en de volgende keer de knoflookjus. Wit brood erbij om in de jus te dopen. Bij ons was geen sla en champignons, maar Henk had wel ja tegen de overheerlijke frieten gezegd, maar dat had niet gemoeten. Alleen de plantaardige biefstuk en wit brood is volmaakt. 
Vroeger kon je in Waalre, waar ik vandaan kom een haantje met jus en wit brood krijgen. Ik bedenk me nu dat een haantje toen dus gegeten werd. Ik heb het over de 50'er, begin 60'er jaren.

Waar we logeerden in Groningen was het zo ontspannend. Binnen en buiten!
We hoorden er alle mogelijke talen, heel hartelijk en soepel personeel, alles kon. Buiten zagen we heel veel mensen wandelen, rennen, fietsen. Zowel binnen als buiten waren ook veel mensen alleen en opvallend veel vrouwen. En wat een verrassend mooie natuur.
Gisteravond bij ons wandelingetje zagen we plekken van mensen die in een huisje aan het water of woonboot wonen. We zagen iemand op een vlot naar zijn boot gaan. Het is of in die omgeving alles mogelijk is. Zoals Henk zei Oranje Vrijstaat achtig. De gebouwen voor de Hortus worden ook helemaal door kunstenaars bepaald en daar buiten ook. We spraken een man die het beheer over de gebouwen heeft en zei dat hij fantastisch werk heeft, veelzijdig, bij creatieve mensen. 

Gisteravond dronken we een koud biertje uit het hotel. Erachter het mooie uitzicht.


Nu genieten we weer van het thuis zijn, met de wetenschap dat er fijne nieuwe buren naast ons wonen.  

----
Nu ga ik bloemkoolroosjes, een paar tomaatjes, met een scheutje olijfolie, paprika, knoflook, ui, gerookte paprikapoeder en tijm die in de oven geroosterd zijn eruit halen. We hebben er rijst bij.