vrijdag 14 juli 2023

Groente! Immuunsysteem

 Waar heeft u zin in?Ik heb geen idee waar dit is, Thailand? Ik zou mijn mandje er graag vullen, maar ... mijn mandje is al gevuld, gisteren kwam de Streekboer. De aardappels die altijd meekomen staan er niet bij. Het zijn dit keer rode.  De peren lagen al op de fruitschaal.


Ik had een ovenschotel gemaakt (voor 2x) van kleine, door groente gekleurde pasta met allemaal groene groente; broccoli, prei en courgette. Een crèmige cashewnoten saus met knoflook en Italiaanse kruiden erdoor en edelgist, heerlijk! 
---
Ik schreef met iemand over kanker en dacht aan ons immuunsysteem en hoeveel er is waarmee we dat kunnen versterken. Ik schreef er vaak over en ga er nog veel vaker over schrijven.
Een arts schreef dit in 2020.
https://www.natuurlijkwelzijn.org/immuunsysteem/het-immuunsysteem-versterken?gclid=CjwKCAjw-7OlBhB8EiwAnoOEk3izD39mldUr8bojSEgoMRe_yVaWugpQetB5jvL-vjPpQ_lLOjvdQhoCzmgQAvD_BwE

In een meer natuurlijke wereld zijn artsen juist hiermee bezig, maar artsen weten nauwelijks iets van voeding. Ze zijn gericht op ziektes en de meeste op een puur chemische behandeling, wat weinig met gezondheid heeft te maken. Een van de weinige dingen die ik wel goed vind aan China is dat ze bezig zijn met preventie in plaats van met symptomen van ziektes.

En dit, ook uit 'die tijd'. Het geldt voor alle virussen.
https://eostrace.be/artikelen/5-manieren-waarop-voeding-je-immuunsysteem-kan-ondersteunen-om-het-coronavirus-te-bestrijden

Wat is naast voeding belangrijk? Slapen, buiten zijn, ontspanning, doen wat goed doet, beweging die aansluit; wandelen, dansen, sporten. Wat voeding betreft, vooral gefermenteerde producten zoals zuurkool, yoghurt, kefir, huttenkase en kimchi. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze producten de ontstekingswaarden in het bloed omlaag brengen. 
---

Dr. Simon Goddek (korte stukjes want het zijn tweets):
"Een strandfoto uit de jaren 50, iedereen ziet er fit uit! Geen keto-, veganistische of paleo-diëten. Geen sportschoollidmaatschappen, geen luxe fitnesstechnologie of wellness-influencers. Ze dronken ook geen eiwitshakes en telden geen calorieën."

"Er ontstond een demonisering van verzadigde vetten. Sinds de jaren 60 werd beweerd dat verzadigde vetten hartinfarcten veroorzaakten. Hoewel we al duizenden jaren worden gevoed door reuzel en boter, werden deze goede vetten vervangen door inflammatoire omega-6-vetzuren." 

"Er is een gebrek aan voedingsstoffen. Door uitputting en verwijdering van de bovengrond komen gewassen tekort aan voedingsstoffen. Om 100 jaar geleden dezelfde vitamines uit één krop sla te halen, zou je nu 10 kroppen moeten eten."
Daarom is biologisch eten (ook!!) zo belangrijk, de grond wordt niet uitgeput door steeds hetzelfde gewas te kweken. Door wisselteelt en door geen gebruik te maken van pesticiden, wordt de grond zo gezond mogelijk gehouden. Er zullen dus veel meer voedingsstoffen aanwezig zijn.

"Er zijn allerlei milieutoxines. Op glyfosaat gebaseerde herbiciden zoals Roundup kunnen dysbiose, kanker en vele andere ziekten veroorzaken. Zo zijn er in bijna 100% van de sojateelt residuen van glyfosaat terug te vinden, die vervolgens in onze voedselketen terechtkomen. Het is serieus zorgwekkend."
Ook, of ik moet zeggen juist voor soja geldt natuurlijk biologisch. Dan is het ook niet genetisch gemanipuleerd. Soja die dat wel is kan tegen bijvoorbeeld glyfosaat, de soja waar Dr. Goddek het over heeft. En het kan door de genetische oorsprong zelfs tegen stoffen die in Europa verboden zijn!! Mensen die zulke soja eten krijgen dat dus ook binnen. En wie zorgt voor deze soja? Bayer!! Het heeft niet met gezondheid maar met vergif te maken. 

"Het lijkt mij alsof een zieke samenleving wordt aangemoedigd, omdat alleen zieke mensen net zo afhankelijk zijn van Big Pharma als heroïneverslaafden aan de naald. 
Doe wat je overgrootmoeder zou hebben gedaan." 
Roerend mee eens. Gewoon, pure producten en dat is het. In overvloed, zoals op het aanrecht te zien is.
--- 

Bij deze foto schreef iemand: "Heb net boodschappen gedaan". :-)
Ik heb ook geen idee waar deze foto vandaan komt. Ik zag ze allebei op twitter.