vrijdag 7 juli 2023

Vervuiling en schoon bronwater

Goedemorgen, op deze zonnige ochtend.

"De wereld is gek geworden; De kosten van de covid lockdowns".
Dat de wereld gek is geworden vinden wij al een paar jaar en het is de titel van een artikel bij Maurice. Het is een verslag van een interview door Kevin Stocklin met professor Steve Hanke, één van de auteurs van een interessant boek dat is uitgekomen, over een analyse van de lockdowns. Het is geschreven door drie respectabele auteurs en het is gepubliceerd door het gerenommeerde 'Johns Hopkins Institute for Applied Economics', Global Health, and the Study of Business Enterprise", prof. Steve Hanke, hij doceert toegepaste economie aan de John Hopkins University. 

Als tweede kop staat er:

Wereldwijde beleidsfout van gigantische proporties
De dagen van COVID lockdowns liggen misschien voorlopig achter ons, maar een multinationaal academisch team heeft een meta-analyse uitgevoerd over de pandemische acties van de overheid en vastgesteld dat ze “een wereldwijde beleidsmislukking van gigantische proporties” zijn, vaak gedreven door door de staat en in de media gesponsorde angstcampagnes.

Hun bevindingen zijn gepubliceerd in een boek met de titel “Did Lockdowns Work? The Verdict on Covid Restrictions”, zijn gebaseerd op een wereldwijde meta-analyse die bijna 20.000 studies onderzocht.

Hier het artikel en samenvatting van het boek:
https://maurice.nl/2023/07/04/de-wereld-is-gek-geworden-de-kosten-van-de-covid-lockdowns/ 

Wat ik nog heel graag wil citeren is dit, want hoe anders was het in Zweden, waar bijvoorbeeld ook geen maskerplicht was.
"In tegenstelling tot veel andere landen is in Zweden de bescherming tegen gezondheidsmandaten  opgenomen in de grondwet, de zogenaamde Regeringsform.
Dit document luidt: “Iedereen wordt in zijn relaties met de openbare instellingen beschermd tegen beroving van zijn persoonlijke vrijheid. Alle Zweedse burgers wordt ook in andere opzichten de vrijheid van verkeer binnen het koninkrijk en de vrijheid om het koninkrijk te verlaten gegarandeerd”. 

Henk stuurde me net een stuk van Ton Verlind door, gepost door Martijntje Smits.
Ik herinner me hem goed van Brandpunt.
https://twitter.com/martijntjesmits/status/1677247028420542464?s=20
---
Nu.nl:
Naar schatting gebruikten we in Nederland 1 miljard mondkapjes tussen maart 2020 en maart 2022. De productie en verwerking hiervan veroorzaakte ongeveer 47 kiloton aan broeikasgassen, becijferde het RIVM.
Om die miljard mondkapjes te maken, was zeker 6,6 miljoen kilo plastic, karton, metalen en textiel nodig. Daarnaast kostte het 840.000 kubieke meter water. Zo veel water gebruiken 18.000 huishoudens in een jaar, benadrukt het RIVM.
Ook schat het instituut dat er zo'n 60.000 kilo aan mondkapjes als zwerfafval in het milieu terechtkwam.
---
Een Japanse kerncentrale mag meer dan een miljoen ton aan nucleair water lozen.
Wat denken we wel? Alles wat meehelpt de aarde te vernielen is misdadig. Vernietigen kan niet want de natuur zal zich tegen ons keren. Dat is voor een deel al bezig, maar er zijn nog steeds mensen die zich er niets van aantrekken. Ik denk vooral aan grote bedrijven, maar als je ziet hoeveel procent meer er gevlogen wordt ... Er worden nu wel op steeds meer gebieden 'drastische' maatregelen genomen, maar waarom is daar niet veel eerder mee begonnen? 
Waarom is er überhaupt mee begonnen? Iets kon niet anders, maar als het een fractie geweest zou zijn van wat het nu is had de aarde dat heel goed aangekund. 
Wat er de afgelopen 100 jaar is gebeurd is alle grenzen overgegaan en al zou er nu veel minder gebeuren, wat een catastrofe want heel veel zal een ongelofelijk lange tijd nodig hebben om te verteren en schoon te worden. Hopelijk komt er een, vooral in het hoofd van mensen, volledige ommekeer. Ik denk dat dit geen goed Nederlands is want ommekeer kan niet half, maar het is veel te laat om een beetje veranderen, dankzij alle grote vervuilers, die nooit gestopt werden.
---
We waren vroeg aan de wandel want het wordt warm vandaag. De wraps voor tussen de middag zijn gebakken. Nu even poetsen, altijd op vrijdag, en dan met een beker cichorino en ons dagelijkse amandel-kokos koekje buiten genieten van zon (en al snel het zonnescherm naar beneden denk ik) en boek.
---
Schoon, kostbaar water
MehmetEfendi

Ik eindig met iets ontroerends:
https://twitter.com/MartijnSytsma/status/1676312260216516624?s=20