donderdag 27 juli 2023

En nu wat ik gisteren had willen schrijven

Een paar dagen geleden las ik een paar uitspraken van Prof. Dr. Marili Huijler, filosoof, ze was Denker des Vaderlands en ze is een voormalig huisarts.
Ze zegt dat we niet allemaal 90 moeten willen worden. De vraag was gaat langer leven in tegen het algemeen belang en dat zegt ze: "Ja, absoluut. Hoe langer je leeft, hoe groter je ecologische voetafdruk. Als de hele huidige wereldbevolking, acht miljard mensen, tien jaar erbij zou krijgen, kom je uit op een miljard ‘extra’ mensen. Dat is een bizar idee. En het wordt alleen maar erger als die oude mensen veel reizen en fossiele brandstoffen gebruiken, hard stoken in een groot huis en veel medicijnen gebruiken, die enorm vervuilend zijn voor het milieu."
Ik reageerde nogal heftig op twitter en schreef dat we per se steeds ouder moesten worden en nu zijn we het en mag het opeens toch niet. En ik schreef dat een kostbaar leven waardeloos wordt gemaakt.
Ik vind dat ook, maar ik wilde graag het hele interview lezen in plaats van alleen maar een stukje. Door een stukje kan je op het verkeerde been worden gezet en in ieder geval allerlei nuances missen. Marili Huijer sprak zich aan het begin van de pandemie trouwens duidelijk uit tegen de lockdown en dwang prikken. 
Waar ik het heel erg mee eens ben is dat er niets natuurlijks meer is aan hoe wij leven. In mijn eigen woorden: Alles wordt geregeld door overheid, machthebbende bedrijvend, -instanties en elektronica. Ik vind dat vreselijk!
Ze zegt:
"Sinds de jaren vijftig is alles in het hele dagelijkse leven veel meer gemedicaliseerd. Je denkt toch niet dat mijn grootmoeders ooit een dokter zagen als ze zwanger waren? Dat was onmogelijk. Bij de bevalling was er hooguit een vroedvrouw uit het dorp."
Als er iets ernstigs aan de hand is, is het fijn als er medische hulp is, maar niet bij voorbaat al.
Dit is het zinvolle interview, al had het nooit zover moeten komen dat we eigenlijk gedwongen worden om oud te worden en het leven niet meer laten komen zoals het komt.
Tenminste als het gaat om het deel waar we invloed op uit kunnen oefenen.
"https://www.human.nl/het-filosofisch-kwintet/interviews/2023/marli-huijer.html"

Een paar dagen geleden hadden we deze heerlijke romige spaghetti. Romig door de haverquisine. Grappig, op het pakje staat altijd "Wow no cow".