dinsdag 4 juni 2024

Darmen

We zagen een interessante en ook leuk en inzichtelijk gemaakte (met vilt!) documentaire, met uiteenlopende mensen en klachten, over darmen. Ik weet niet of u wel eens leest over darmen, maar ik kan het van harte aanraden, vooral ook als het gaat om de invloed van darmen (tweede brein genoemd) op uw emoties en andere geestelijke toestanden. Er is de afgelopen jaren zoveel duidelijk geworden. De documentaire gaat over hoe belangrijk het voor uw microbioom is om zoveel mogelijk verschillende soorten groente en fruit te eten. Tegen allerlei ziektes en tegen allergie├źn. 20 tot 30 verschillende soorten in de week. Ik ga even tellen wat wij hadden, de afgelopen week:
Uien, knoflook, avocado, aubergine, tomaten, asperges, broccoli, rode en gele paprika, champignons, gemengde paddestoelen, wortels, sla, tuinkers, rucola, courgettes, spinazie, komkommer, prei, bananen, appels, aardbeien, sinaasappels (zowel pers als hand), grapefruit, gember, tropisch fruit uit de diepvries (ananas, mango, papaya), bosvruchten uit de diepvries (3 soorten bessen, bramen, frambozen), rozijnen, dadels, verse en gedroogde kruiden.
Zonder het gedroogde fruit kom ik aan 33. Van sommige groente hebben we veel per week.  
De documentaire heet 'Hack your health, the secret of your guts'. 
De maker, arts Giulia Enders schreef ook de bestseller 'De mooie voedselmachine, de charme van je darmen''*.

*Wie ├ęcht wil weten hoe de spijsvertering in elkaar steekt, van hap tot plons, leest De mooie voedselmachine.' **** NRC Handelsblad
'Goed werkende darmen zijn heel belangrijk voor ons welbevinden. De mooie voedselmachine draagt bij aan meer kennis over spijsverteringsziekten. Maag Lever Darm Stichting
---
Gisteren hadden we als toetje het laatste stukje chocoladecake, dat een week goed bleef! Het is met lijnzaad gemaakt, niet met ei en dat houdt het ook goed.
Het moet niet alleen gezond, maar ook heel erg lekker zijn en met natuurlijke zoet- en smaakmakers is niets onnatuurlijks nodig.Er zijn 4 miljoen mensen in dit land die eigenlijk anders, duurdere medicijnen zou moeten krijgen, paniek! 4 miljoen mensen!!!!!! En dan gaat het niet over al die andere mensen die medicijnen gebruiken... Verschrikkelijk, chemische fabrieken, hoeveel? De helft van de Nederlandse bevolking, driekwart? Ik heb geen idee, weet alleen maar het onvoorstelbaar veel is. 
Ik heb het opgezocht "
Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen".

Ik krijg hier bijna de slappe lach van, zo treurig is het en wat een vraag.Hoeveel dozen medicijnen consumeert een Nederlander per jaar?
Apothekersnieuws:" Per hoofd van de bevolking is het geneesmiddelgebruik in 2022 met 0,7% gestegen, van 553 naar 557 DDD's. Hiermee bereikt het gebruik per hoofd het hoogste punt in de afgelopen 10 jaar.7 mrt 2023"
Erasmus: "Een man krijgt gemiddeld 6,6 receptgeneesmiddelen per jaar, een vrouw 9,5."
UMC Utrecht: "Volgens een ruwe schatting gooien we in Nederland elk jaar voor minimaal 100 miljoen euro aan medicijnen weg."
Ik las ook dat een groot aantal 65 plussers 5 tot 9 medicijnen per dag gebruikt en dat er zelfs 400.000 mensen zijn die er meer dan 10 per dag gebruiken. (Pharmaceutisch Weekblad)

Is er nou werkelijk niemand van de mensen die dit land leidt die vindt dat het zo niet door kan gaan, die nadenkt over de gigantische gevolgen? 
Het verandert mensen, het verandert de natuur en over dieren hebben we het nog niet eens
Als het geen biologisch leven is wat ze leiden krijgen vleeseters binnen wat zij binnenkrijgen.En dan is er een nieuwe prik tegen de vogelgriep onderweg, we konden erop wachten.
Wie gaat hem nemen? https://x.com/CarineKnapen/status/1796877344126189936
Misschien/hopelijk komt het niet zover.