dinsdag 25 juni 2024

5 jaar! En veerkracht

Laten we met muziek beginnen, voor de vreugde.
https://x.com/Arteymas_/status/1804583609052877075
---
En ook hoe weer je insecten, een filmpje met handige, natuurlijke tips. Behalve de honingstrip zou ik alles willen proberen. Met de kruidnagel heb ik een heel goede ervaring. Zo heb ik een wespennest weggekregen. Ik deed de kruidnagels in een beetje water met een brandertje eronder. Het zou niet in me opgekomen zijn om zo'n gifspuiter te laten komen, maar dat het zo goed werkte had ik niet kunnen bedenken. Binnen korte tijd waren alle wespen weg. Net ongelofelijk verfijnde kunstwerk bleef over.
Wat het antimuggelspul betreft, wat je hier ziet, ik zou het wel eerst zeven, anders zijn de gaatjes snel verstopt denk ik. Je kan het natuurlijk ook gewoon in een potje doen en met een watje op je huid deppen of  smeren.
https://x.com/awkwardgoogle/status/1805066061458690558
---
Huisarts Els van Veen plaatst:
"Neil Oliver: “De Covid-ervaring heeft zoveel mensen laten zien dat ze, toen ze voor de keus stonden, zich gedroegen als de Gestapo. Ze stonden klaar om het uniform aan te trekken en de deuren in te trappen. En ik denk dat dat ongelooflijk moeilijk is voor deze mensen om dat te beseffen. Toen de keuze er eindelijk was, toen we werden gesorteerd, toen dat sorteren van mensen aan de gang was, stonden zoveel mensen aan de kant die meewerkte."  
Mensen die nog afgesloten zijn van wat er werkelijk allemaal gebeurd is zullen denken. Nou, nou dit lijkt me overdreven maar dat is het niet, het gebeurde, in allerlei verschillende vormen.
Er waren gelukkig gewone en beroepsmensen die zich hebben verzet, met voor hun  en hun familie en vrienden aangrijpende gevolgen. Binnenkort iets over een apotheker die zijn eigen koers heeft gevaren.

Deze afbeelding en toegevoegde tekst zijn ook schrijnend. Ik heb drie dagen getwijfeld of ik het zou plaatsen. Voor de mensen die zich niet verdiept hebben is dit schokkend. Toch was en is dit aan de hand. Je hoorde, als je niet afgesloten was, wat mensen zeiden, hoe tweespalt werd gezaaid, hoe mensen werden behandeld en hoe er over ze werd gesproken. Mensen met andere denkbeelden. Denkbeelden die ze niet mochten hebben. Ook al is hier inmiddels duizenden keren door allerlei mensen over geschreven, het blijft even urgent.
De oorlog erbij halen klinkt heftig,  maar wat ik in verschillende landen gezien heb, bijvoorbeeld in AustraliĆ«, maar net zo goed in Nederland tijdens een demonstratie van mensen met een andere mening dan het narratief, waar iemand zelfs een schedelbasisfractuur aan over heeft gehouden, liet oorlogsgedrag zien, niets anders. Er ontstonden zelfs kampen (in AustraliĆ«) net zoals in China, al zal er een verschil zijn geweest tussen de een en en de ander want er heerst een andere cultuur. De overeenkomst was in ieder geval geen vrijheid hebben. Mensen die anders dachten werden als vijand beschouwd en die vijand moest met harde hand worden bestreden. In AustraliĆ« zijn er later gelukkig excuses voor aangeboden, maar het kwaad was geschied.
Dat er in zo'n situatie op deze gewelddadige manier opgetreden werd, dat mensen bereid waren om dat te doen, het zegt veel. Als ze niet bereid waren geweest, had het nooit zover kunnen komen.
Ik zag een voorbeeld uit een collegezaal, waar een professor tegen een student zegt. Jij daar, in het blauw, hoe heet je? Jij gaat nu de klas uit. De student vraagt waarom? De professor zegt ik vraag het geen tweede keer, je gaat nu!
De student vertrekt Daarna vraagt hij waarom iedereen dit liet gebeuren, waarom er niemand opstond en in verzet kwam. Dat was de les van deze actie, te beseffen wat er gebeurt als je niet voor iemand opkomt.
In de oorlog was Nederland meegaand Nergens zijn zoveel mensen opgepakt en afgevoerd. Het kan morgen weer gebeuren, dat is in de afgelopen tijd gebleken. Wie vertrouwt u, bij wie voelt u zich 100% veilig?
Ik hoop dat u een paar mensen kan noemen.

En nu heb ik de foto toch weggehaald. Misschien slap, k weet het niet, maar het voelde toch niet goed. Het opschrift kwam neer op: Iedereen denkt dat ze Oscar Schindler zouden zijn in de oorlog, maar de pandemie liet zien dat de meeste mensen aan de andere kant stonden.

Je hoort niets bij de msm over wantoestanden aan de 'andere kant', alleen van de geaccepteerde kant, de kant waarvan ze vinden dat er juist over geschreven moet worden
Dat is voor een deel(!) altijd zo geweest denk ik. Ik las net een boekje van Helga Schubert*, een psychologe en schrijfster (ze geeft ook lezingen) uit het voormalige Oost-Duitsland. Het gaat over haar en haar man, allebei in de 80. De man is ziek en dementerend. Verfijnd geschreven. Het boekje gaat er niet over, maar wat weet ik eigenlijk over hoe het ging in Oost-Duitsland? Das Leben der Anderen heb ik gezien en af en toe een documentaire, maar verder? Wel is heel duidelijk hoe iedereen elkaar moest verraden. En dat gebeurde, al zullen er mensen zijn geweest die het niet deden. Je wist nooit wie je kon vertrouwen.
Ik las ook hoe mensen in Duitsland in WO2 die in psychiatrische inrichtingen leefden werden vermoord. Hier wist ik toch ook niets van, al ligt het voor de hand vanuit het vernietigende regime. Als je het dan leest en je wordt er beroerd van besef je hoeveel onwetendheid er is.
Er is toch ook nauwelijks aandacht geweest voor het grote leed in Duitsland? Ze waren alleen maar de vijand. Er is zoveel meer, zo heel veel meer. Altijd, overal.
We leven vaak in een beperkte denkwereld. Voor de een, tegen de ander.
---
Hoe kan ik toch een beetje positief eindigen? Misschien met de veerkracht die mensen hebben, met een prachtige serie van Ben Fogle. Een soort Ik vertrek, maar dan met veel meer diepgang. Ik vind alle uitzendingen de moeite waard, maar het laatste dat we zagen ging over een vrouw, die na een miserabel leven nu nomade is. Ze is vrij en gelukkig. Ze deelt dit met veel mensen, vooral andere nomaden. Ze geeft ook allerlei praktische tips. Hoera, internet!!!
Zo zijn er via haar kanaal mooie vriendschappen ontstaan, die ze nooit eerder in haar leven had. Een krachtige vrouw, vol humor die nu andere mensen ondersteunt in deze manier van leven.
https://app.nlziet.nl/play?context=OnDemand&id=3yeF5uzKvUukj60MgsPWkQ
Voor mensen die nlziet hebben. Dit is uit seizoen 9 en seizoen 10 is nu bezig.  
Ik zou ook graag de eerdere seizoenen zien, maar dat gaat vaak niet, met iets van de BBC.
Op youtube is nog wel iets te vinden. Toen ik hier net naar op zoek was las ik dat Ben Fogle zijn zoon heeft verloren en daarna the Mount Everest heeft beklommen.
Over veerkracht gesproken.

KRiemer