maandag 24 juni 2024

Tegenstrijdig en positieve verandering

Oefenen maar!
https://x.com/iljagort/status/1804069706585739564

Heeft u gehoord van die 15 minuten steden? Volgens mij heb ik er ooit eerder iets over geschreven. Ik heb er verschillende keren over gelezen, er is op internet van alles over te vinden, maar ik snap er niets van.
https://x.com/springfield1952/status/1803848706409517508
In Parijs, Barcelona en Kopenhagen bestaat het al. Bij het milieu-aspect kan ik me iets voorstellen en zeker dat steden groener wordten!!!I In veel steden is er zoveel kapot gemaakt. Meer sfeer want meer lokale producten, weer kleine winkeltjes (dit verzin ik er misschien zelf bij), een stad wordt er leefbaarder en veiliger door.  Maar daarbij blijft het niet begrijp ik. Dit klinkt allemaal heel positief en als je op internet leest lijkt het ook alleen positief, maar als je er dieper ingaat kom je in een wereld vol controle. En als de controle zover gaat dat er alleen elektrische auto's mogen rijden (onze garageman vertelde eens hoe vervuilend die zijn), van buitenaf bepaald wordt via een elektronisch bericht hoeveel calorie├źn je per dag mag. En als je iets niet goed doet, dat je bankrekening wordt bevroren... Hoe eng kan het zijn? Is dit echt de bedoeling, kloppen deze berichten, gaat dit echt gebeuren???
Een ondemocratisch regime, waar voorbeelden genoeg van zijn en waar mensen doodongelukkig zijn, of murw, nog erger. Dat heeft juist niets met een menswaardig bestaan te maken.
En als het gaat over gezonder leven, dan zijn alle prikken en pillen wel heel tegenstrijdig met een gezonde levensstijl. Opnieuw met twee maten meten. Of is het dezelfde maat in een andere vorm? Hier zou ik een boek over vol kunnen schrijven. 
Grote winkelketens, auto's, betonbouw en zoals in Utrecht al die mooie huizen die weg moesten voor een groot winkelcentrum, ik vind het beschamend en respectloos.
Alle steden zien er deels hetzelfde uit en als daar een ommekeer in zou komen, graag. Wat was kan niet terugkomen, maar redden wat er te redden valt en schoonheid en sfeer toevoegen kan wel..
Soms komt er wel iets terug, zoals het water in Utrecht, geweldig! Hoeveel mooier is dit geworden dan toen wij er woonden. Op de plekken waar water weg is gehaald, is het weer terug. Er is onmiddellijk meer sfeer. Bij de grachten is die sfeer gelukkig altijd gebleven.
Op de onderste foto is het zoals wij het kennen en de bovenste is nu, wat een verademing.Over redden gesproken.
https://x.com/momentoviralx/status/1804254343614599253

En nog eens, wat bijzonder.
https://x.com/AMAZlNGNATURE/status/1804384572353786247