zondag 23 januari 2022

Culinaire nalatenschap

Het was een ongelooflijke verrassing dat ik van de zoon van de overleden oude internationale schoolvriend waar ik zo verliefd op was toen ik 16 was, een mooi bedrag overgemaakt kreeg. Als vriend Martin naar zijn geliefde plekjes in Frankrijk, Spanje of ItaliĆ« ging, dan schreef hij me over welke gerechten hij geproefd had en over de bewoners die de plaatselijke specialiteiten maakten. Hij had voorkeuren, bijvoorbeeld voor cavalo nero, zwarte kool, heel grote tomaten en Bergamot! Hij stuurde me Bergamotsnoepjes, Bergamotliikeur, bloemzaadjes enz. De geur van Bergamot is zeer aromatisch, kruidig met meer dan een zweem van citroen. Earlgrey thee wordt ervan gemaakt. Ik weet nog dat ik dat voor het eerst dronk, een bijzondere ervaring.  

Bergamot, 

De bloemDe vrucht

Hij stuurde me ook gemengd  bloemenzaad en wilde dat ik stiekem, net zoals de 'guerrilla gardeners'*, overal zaadjes zou laten vallen. 

Wat ik zou gaan kopen van het geld moest dus met de natuur en vooral met voeding te maken hebben. Als eerste kocht ik Bergamotessence voor in de geurbrander. Ik wilde het meteen gebruiken, maar er zat geen druppelaar op, of hoe noem je dat. Er kwam dus een plens uit in plaats van een paar druppeltjes. Ons huisje was doordrenkt met de heerlijke Bergamotgeur. Volgens mij kon je het in het volgende dorp ruiken. Hij zou dit geweldig gevonden hebben.
Toen kocht ik een nieuwe airfryer. De oude, een van de eerste stonk enorm (kon niet bij het verwarmingselement) als ik hem gebruikte en het apparaat was beperkt. 
Ik ben zo blij met de nieuwe!!! Meteen allerlei toevoegingen erbij gekocht. Het heeft zoveel mogelijkheden. Daarbij is het veel economischer want alles is veel sneller klaar dus je gebruikt minder stroom. Voorverwarmen hoeft niet. En je kan ook bijvoorbeeld een heel ontbijt maken; broodjes, geroosterd boterhammetje en een eitje. Alles tegelijk in plaats van drie aparte apparaten (broodrooster, oven en pannetje voor eitje). Ik koop een mooi olie en azijnstel (een blijvende herinnering, in tegenstelling tot de airfryer. En ik betaal er de boodschappen van Ekoplaza van, mooie, heel goede producten. En dan heb ik vast nog iets over voor groentezaadjes. Wat een prachtige en passende besteding. Dank lieve Martin.
Waar had ik het ook alweer eerder mee, maar ik heb nu ook gewoon vlinders in mijn buik, door de airfryer. Voor een student is zoiets ook ideaal. Je kan er alles, behalve koffie en thee in klaar maken en het neemt weinig ruimte in. We hebben een piepklein keukentje maar toch staat hij op het aanrecht. Tot nu toe heb ik hem elke dag gebruikt en zo blijft het denk ik. 
Ik ben dankbaar.

*Guerrilla gardening is een activiteit die erop is gericht om meer groen in stedelijke omgevingen te realiseren. Dit wordt bereikt door met behulp van kortdurende acties tuintjes aan te leggen op plekken in steden met weinig of geen groen. Guerrilla gardening is niet-commercieel en draait uitsluitend op vrijwilligers.