woensdag 12 januari 2022

Pillen

Vreemd, ik had een heel stuk geschreven over mondkapjes maar had het nog niet gepubliceerd. Het blijft dan gewoon als concept staan maar nu ben ik het kwijt. Heeft u nog tegoed.

Ik schreef over medicijnen. Er staat vandaag een artikel in Trouw over het afbouwen ervan en dat schijnt wat vergoedingen betreft een groot drama te zijn. Daar zijn namelijk ook weer medicijnen voor nodig. Ik heb vroeger eens iets dergelijks gehad en ik ben er van de ene op de andere dag mee gestopt, al vond ik het erg lekker. Ik was bang dat ik niet meer zonder zou kunnen. Hetzelfde deed ik met bètablokkers. En ik deed het met roken. Voor mij de enige manier. Punt, klaar. Niet afhankelijk zijn. De bètablokkers vond ik onaangenaam en het idee zoiets in je lichaam te krijgen, nee! Nu ik erover schrijf word ik er alweer niet goed van. :-) Dit is allemaal lang geleden en zonder nood voor mij nooit medicijnen. O ja, nog veel langer daarvoor heb ik een overdosis antibiotica gehad. Ik had vanaf mijn 19e of zo steeds blaasontstekingen. Als het vervelend voelde in mijn blaas neem ik koemis koetjing, een thee uit Indonesië, in tabletvorm. Het is nog maar zelden nodig, maar ik vond het ideaal. Ik kende vroeger zelfs iemand die daar nierstenen mee kwijt is geraakt. Als ik echt weer een fikse blaasontsteking zou hebben zou ik trouwens wel antibiotica nemen, als niets anders helpt. Het gaat anders omhoog en er ontstaat een nierbekkenontsteking. Ik weet maar al te goed hoe dat voelt. Maar ik heb die antibiotica indertijd steeds veel te snel gekregen. Ik wist er toen nog allemaal niet zo veel vanaf en liet het gebeuren.

Terug naar alle pillen die mensen krijgen. In dit fragment staat hoeveel mensen ze voorgeschreven krijgen en ik weet dat honderdduizenden mensen eraan verslaafd zijn. Ernstig. En het lost meestal niets op! Naast de depressies of pijn komt er een groot probleem bij, verslaving.

"Hoeveel patiënten net als Evi last hebben van ontwenningsverschijnselen, is niet bekend. De schattingen, op basis van epidemiologische studies, lopen uiteen van 60 tot 180 duizend. Naast de elektrische schokken komen ook nachtmerries voor, angsten, misselijkheid en griepklachten. Niet alleen bij het afbouwen van antidepressiva overigens, ook bij antipsychotica en pijnstillers. In totaal slikken drie miljoen mensen in Nederland deze medicatie."(illustratie Ilse van Kraaij)