donderdag 13 januari 2022

Mondkapjes (129 miljard per maand) en creditcard

Verschillende keren schreef ik over mondkapjes. Het is niet gezond uitgeademde adem weer in te ademen (tenzij even als je hyperventileert omdat je op die manier kooldioxide inademt. waar je op dat moment een gebrek aan hebt. Bij mij hielp dit overigens nooit maar bij veel andere mensen wel) en je krijgt geen frisse lucht. Wat is belangrijker dan zuurstof? Nu nog meer dan anders. Door het interview met Dr. Carla Peeters (immunoloog, medisch wetenschapper, moleculair wetenschapper en gepromoveerd aan de medische faculteit Utrecht. Oprichter van COBALA, good care feels better) weet ik nu dat dit maar een deel is van wat het mondkapje doet. Er is veel wat ik niet weet en ik wil juist graag heel veel weten! Omdat ik het telefoonwerk bijna niet meer doe heb ik nu meer tijd om me te verdiepen in achtergronden. 

De gevolgen die ik niet wist:

  • Niet alleen bacteriën, ook virussen en schimmels worden ingeademd. Er is zelf zwarte schimmel in mondkapjes ontdekt. Een schimmel die zeker op lange termijn heel schadelijk is. 
  • Er worden stoffen voor gebruikt die in de landbouw verboden zijn
  • Plastic en chemische middelen, zeer ongezond voor jezelf en verschrikkelijk voor het milieu
Die wij hadden/hebben staat hieronder. Omdat ze 1000 keer gewassen konden worden dacht ik goed bezig te zijn. : Van de site van Wat zit waar in: "Op verpakkingen van sommige mondkapjes staat dat ze een antibacteriële en/of antivirale werking hebben, doordat er bijvoorbeeld koperoxide, titaniumdioxide, zilver of grafeen is toegevoegd. Vaak worden deze stoffen toegevoegd in de vorm van nanodeeltjes.Er lopen momenteel veel onderzoeken naar de veiligheid van nanodeeltjes, zoals titaniumdioxide. Er zijn zorgen over nadelige effecten op de gezondheid bij het inslikken of inademen van nanodeeltjes.
Hoe haalde ik het in mijn hoofd om zoiets aan te schaffen? Ik koop nooit zomaar wat, maar alles was opeens zo anders en in ieder geval waren het geen wegwerpkapjes. Nou ja, geen enkel excuus, alleen maar dom. Een zo zuivere mogelijke uitwasbare stof is wat gezondheid en het milieu het beste.

Carla Peeters vertelt hoe onnatuurlijk het is om je ademhalingsorganen af te sluiten. Ze benadrukt hoe belangrijk de bacteriële flora is. Alles wat we nu doen zegt ze geeft een flinke duw aan je immuunsysteem

Dit waren de lichamelijke gevolgen, maar geestelijk is het negatief omdat je elkaars expressie niet goed ziet. Ze vertelde hoe erg dit vooral voor kinderen is. Waarom heb ik hier niet aan gedacht? Kinderen moeten zich veilig voelen, gewaardeerd enz. enz. gezichtsuitdrukking van de volwassene is daarbij zo belangrijk. Soms denk ik dat ik toch wel aardig geïnformeerd ben langzamerhand, maar als ik naar alle gesprekken kijk dan is er zo ontzettend veel waar ik geen idee van heb. De mensen die vertellen hebben hun sporen ruimschoots verdiend en ze hebben een warme openheid. Als ze de materie dan ook nog enthousiast over kunnen brengen wordt zelfs statistiek (mensen die psychologie studeren vinden dat meestal een verschrikkelijk vak) en data interessant. Ik heb geleerd dat data in principe nooit klopt. Het moet kloppend gemaakt worden. En degene die de data ontwerpt moet niet ook de analyse doen.

Handgel is ook niet goed. Ik gebruik het bij de tandarts, verder niet. en nooit gedaan. Handen wassen is het beste, al krijg je geen corona van voorwerpen. Veel gel (er is vast biologische die niet schadelijk is) is slecht omdat die stoffen door je huid opgenomen worden. En dan in je bloed en uiteindelijk in je leven, die arme lever die zoveel te verduren heeft. Ik haal Carla Peeters hier weer aan, die het hier ook vooral over kinderen had. De alcohol en toxische stoffen zorgen ervoor dat de natuurlijke afweer kapot gaat. Ze vergeleek de huidopname met morfinepleisters die laten zien hoe goed je huid in staat is stoffen op te nemen en vervolgens te vervoeren. 
Als het niet in je bloed komt helpt het niet. en in het morfine geval is het maar gelukkig dat het in je bloed komt. Vroeger werden morfinepleisters pas in een laat stadium gegeven, bijvoorbeeld voor het laatste stapje om te sterven. Nu wordt het ook bij allerlei soorten (chronische) pijn gegeven. Hetzelfde geldt voor prednison. Als iemand dat vroeger kreeg schrok je verschrikkelijk want dan was het heel ernstig gesteld met die persoon. Nu is dat heel anders en zo is het medicijngebruik de afgelopen 50 jaar drastisch veranderd. Beide situaties heb ik vroeger van nabij meegemaakt.

Creditcard? Ik blijf bij Carla Peeters. We krijgen per week! de hoeveelheid plastic van een creditcard binnen. Onvoorstelbaar. Het zit overal. Het plastic om bijvoorbeeld broccoli of komkommer wordt verwarmd nadat het er overheen getrokken is waardoor het krimpt en er strak omheen zit. Nooit bij stilgestaan. Dit is zichtbaar maar veel is niet zichtbaar, bijvoorbeeld inzet water.  

Ik kan niet anders meer dan het ook over dit soort dingen hebben. Zaken die ons allemaal aangaan. Nu zeker omdat de wereld heel anders is geworden. Mijn boek en deze website heeft uiteindelijk alles met bewust leven te maken en daar gaat het hier over.  
Ik maak nu 2x per maand een lijst voor twee winkels en tussendoor komt er alleen nog wat extra groente en fruit. Ik had eerst grote zakken diepvriesgroente op mijn lijstje, heel goedkoop, maar niet biologisch (de rest wel wat groente betreft). Toen heb ik het toch weer weggehaald. Hoe zuinig we nu ook moeten zijn, het mag niet ten koste van de kwaliteit gaan. Als het al eens gebeurt dat iets niet biologisch is moet ik er steeds aan denken en ik wil er alleen maar van genieten!

https://www.greenpeace.org/nl/natuur/43128/mondkapjes-maken-plastic-soep-groter/

ps
Henk vertelde net dat toen hij met de buurvrouw op de priklocatie was ze daarna een kwartier in de gaten werd gehouden (toen ik de laatste keer met haar mee was gegaan was dat niet zo. Wel een tijdje zitten, maar er was niemand die het in de gaten hield). Iemand van het Rode Kruis liep te mopperen, ze zei hoe kan ik nou mensen met mondkapjes op goed in de gaten houden?