donderdag 17 februari 2022

Lange avond, vervuilde rivieren, experiment

We hadden zoiets raars gisteren, er was opeens een uur bij. Wij eten altijd vroeg, zo rond 17.45u. Ik had de aardappelen in de stomer gedaan, maar was vergeten de stekker in het stopcontact te doen. Ik dacht 'het was net zo lekker vroeg', maar goed dan wordt het gewoon 17.45u. Gestoomde aardappeltjes met gebakken ui en daardoorheen diepvries spinazie a la crème en flink versgemalen peper, heerlijk. We hadden gegeten en de slimste mens uit 2018 gezien, met die beeldschone en zeer intelligente Anna Gimbrère. En toen was het pas 17.30u ipv een uur later! Ik snap er nog steeds niets van, maar fijn was het wel, wat een lange avond.

Het was opnieuw schokkend om te lezen hoe chemisch vervuild het water is. Er is nu een heel groot onderzoek gedaan Duizend testlocaties in meer dan 100 landen. De rivieren in het Amazone regenwoud (daar is natuurlijk wel de vernietigende bomenkap), IJsland en Noorwegen zijn het schoonst. Er zitten verder allerlei medicijnen in het water waaronder paracetamol. Het wordt gegeven of het snoepjes zijn en dat zijn het natuurlijk helemaal niet. Bij operaties wordt aangedrongen om het te nemen, ook als je geen pijn hebt. "Daarmee voorkom je het." Henk en ik hebben het allebei niet genomen. Veel mensen zullen het wel doen, omdat het wordt gezegd. En dat ligt in dezelfde sfeer als de vaccins. Door alle ingenomen antibiotica is er een gevaarlijke resistentie ontstaan maar In het artikel* over de vervuilde rivieren staat dat de antibiotica die in het water zit daar ook aan meewerkt. Dat kan niet anders en dat geldt ook voor al die andere medicijnen die invloed zullen hebben. Het is onmogelijk om het eruit gefilterd te krijgen. Dit is al jarenlang zo, maar er zijn steeds meer medicijnen gekomen. Ik ben blij met onze waterfilter.

Artikel AD 15 februari 2022
"Wereldwijd rivierwateronderzoek toont aan: medicijnresten bedreigen mondiale gezondheid"

En dan nog iets heel onbelangrijks, ik deed een interessant deodorant experiment. Wij doen tegenwoordig de dag voordat we schone kleren aandoen geen deodorant op. 
's Avonds stoppen we onze neus in elkaars oksels en het blijkt dat we niet naar zweet ruiken. Goede, biologische deodorant is heel duur. Hierbij en bij de goedkope, maar niet natuurlijke, geldt dus om verschillende redenen hoe minder hoe beter.
Het experiment wat ik deed was in een oksel deodorant en in de andere niet. 
Uitkomst: 's avonds roken ze hetzelfde. Bij zware fysieke arbeid was het natuurlijk een ander verhaal, maar dat is niet aan de hand.