dinsdag 22 februari 2022

EDP, nee DI

Ik durf het niet voluit te schrijven. Er wordt gepraat over een Digitaal Europees Paspoort. Mijn adem stokt als ik het lees. Het is er nog niet door, maar er zijn gesprekken over. Deskundigen maken zich zorgen. Ik wens dat de zorgen groter zijn dan het machtsverlangen van de mensen die controle willen.

Ik schreef laatst over de Stasi, het elkaar controleren. Ik lees nu een prachtig boek van Hans M├╝nstweman 'Het gelukkige jaar 1940'. Waarom heb ik niet eerder iets van hem gelezen? Een ontdekking. Voor en tijdens de oorlog was er veel controle. Wie kon je vertrouwen?

Ik schreef het helemaal niet goed, geen Digitaal paspoort, Digitale Identiteit. Nog enger. Het zat eraan te komen en natuurlijk waren er jaren geleden al plannen voor. Het coronapaspoort kwam als geroepen. Het is een beangstigend begin. 

https://www.nu.nl/tech/6185389/zorgen-over-europese-digitale-identiteit-dit-weten-we-er-nu-over.html


Nog steeds heeft corona de A-status, zo raar. De mortaliteit was in de ernstige periode 3-5%. Later werd dit door de WHO bijgesteld naar 0,23% en bij Omikron ligt het nog lager. Andere ziektes die de A-status hebben zijn wel heel ernstig, bijvoorbeeld Ebola met 50% mortaliteit en pokken met 30%. Het gaat al heel lang niet meer om de ziekte maar steeds en steeds meer om macht.

Henk en ik zitten hier allebei weer met hartkloppingen door alles wat hierboven staat en meer.
Hoezo spanning moet zoveel mogelijk vermeden worden met mijn darmprobleem. De afgelopen jaren zaten vol spanning.  
Niet door het virus maar door hoe ermee wordt omgegaan.
Het leek er toch op dat er nu meer ontspanning zou komen.
Ik ga nog maar even naar buiten. Ik weet dat er veel lezers zijn die enorm last van alles hebben gehad, de afgelopen twee jaar. Al dan niet gevaccineerd, al dan niet ziek geweest. Ik raad u ook van harte aan te wandelen als de spanning groot is. De frisse lucht diep in te ademen en stevig te lopen als dat mogelijk is. Henk zegt altijd: "Ga maar even boos lopen". Het helpt.
Later: Het was heerlijk. Koud en veel sterren.