zondag 20 februari 2022

Zondag met voortdurende regen

Zondag bezinningsdag.
Het gaat vanzelf. Ik lees, ik voel, denk, ik lees, ik voel, ik denk. 
Ik verwerk. Dit is betrekkelijk want een deel gaat bewust en een veel groter deel onbewust.
Er wordt in ieder geval altijd van alles op gang gezet.
Zo las ik:

Over schaapherder Daniel Versteegh. Ik herkende hem van 'Typisch de Utrechtse Heuvelrug'. Hij zegt: "Ik ben opgegroeid met het idee: je gáát niet naar de natuur, je bent er onderdeel van". 

Wandelen door het Leiden van de Pelgrims/Pilgrims. Over de Pelgrim Fathers*. puriteinse protestanten uit Engeland. Door velen worden ze gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten. Dat slaat op zich natuurlijk nergens op. De Pelgrims worden in 1621 na de oversteek geholpen door de Wampenoag, de oorspronkelijke bewoners! Zonder hun kennis van de natuur hadden ze waarschijnlijk niet eens kunnen overleven. Toch is Thanksgiving verbonden aan de Pelgrims, 
De Pelgrims hebben vanaf 1609 tot 1620 in Leiden gewoond en daar lieten ze hun nog steeds zichtbare sporen na. Je kan onder andere zien hoe (klein) ze woonden. Bij de VVV is het gidsje 'Pilgrims Route' te koop. De wandeling duurt 1 uur en 45 minuten. Dan moeten we er eens logeren en het in twee keer doen. Ik las ook dat een kerkorgel veel te uitbundig was voor ze. 
Ze maakten de oversteek met de Mayflower. Hier is een vijfdelige documentaireserie overgemaakt  Terug te zien bij 
Leo Blokhuis presenteert het. Nu kan ik helemaal niet meer wachten om het te zien, dat vind ik zo'n leuke man.

*Je hebt ook de Founding Fathers, de grondleggers van de VS en ze ondertekenden de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring verklaring. Oa. George Washington, Thomas Jefferson, Benjamin Franklin. 

De Pelgrims doen me een beetje denken aan de Quakers, de Mennonieten en de Amish. 

Over allemaal mannen gesproken, ik zag net een foto van CEO lunch in München. Een veiligheidsconferentie met heel veel mannen die extreem veel verdienen. Alleen maar mannen. 
De bloemetjes zijn mooi. Iemand (gelukkig een man) schreef bij die foto: De zaal heeft gereageerd "wij zijn allemaal feministen". :-)Bij diezelfde tweets stonden twee andere (eigenlijk meer want ook een identieke tweeling die trouwde met een identieke tweeling en nu een identiek kindje heeft) leuke foto's. Het ging om de meeuwen, die kreeg ik opgestuurd. Henk liet mij trouwens net een foto zien van een vrouw in de storm met een mondkapje voor. Voor veel mensen wordt het afkicken denk ik. Wij zijn alleen maar letterlijk en figuurlijk opgelucht, al hadden wij ze alleen op als het zin had en dat is ook maar de vraag. Toch had ik er in het begin als er het gevaar van druppeltjes was wel behoefte aan. Maar we vermeden die momenten zoveel mogelijk, dus we hebben ze extreem weinig gedragen. Nu is er al heel lang geen enkele noodzaak meer. 
In de storm ...
Wat een kleurige auto's. De auto's van nu zijn saai.


En ik las over het nieuwste boek van Philip Huff, over zijn gewelddadige jeugd.
Iedereen wist het en niemand deed wat. Ik vind dat net zo verschrikkelijk als het gebeuren op zich. Dan voel je je dubbel in de steek gelaten. 
Het lijkt het thema van de laatste tijd te zijn, (bijna) niemand doet wat. Het maakt de mensen die wel iets doen extra belangrijk. Ik hoor hun heldere stemmen. Ze raken en verwarmen me.