zaterdag 5 februari 2022

Onverdeeld Open

Ik heb het er moeilijk mee dat er een QR code bestaat (niks nieuws) en vooral wanneer hij gebruikt wordt. Het is ja zeggen tegen een polariserend, angstaanjagend systeem. 
En het maakt niets beter.

Nu is er een manifest van 'Onverdeeld Open', op zich al een prachtige naam.
Het is er vanaf gisteravond en er is al 200.000 (achterhaald) keer getekend. Ik zet het hier ook neer. 
https://www.onverdeeldopen.nl/

Een deel van een artikel in Trouw, maar het staat in elke krant.

"Het coronatoegangsbewijs past niet bij Nederland en moet daarom verdwijnen, vindt de nieuwe actiegroep Onverdeeld Open. Hun manifest is ondertekend door prominente wetenschappers en enkele politici onder aanvoering van oud-CDA-staatssecretaris Mona Keijzer.

Johan van Heerde5 februari 2022, 14:22

Een halve dag na de lancering is het manifest al meer dan 160.000 (elk uur meer, hoera! T.) keer ondertekend. Onder de actie staan de namen prominente wetenschappers en bekende Nederlanders en is een initiatief van onder meer oud-CDA-staatssecretaris Mona Keijzer. Het stuk krijgt online zoveel respons, dat de website petities.nl door al het bezoek af en toe uit de lucht is.
(Niet af en toe, regelmatig, zag ik. T.)

In het manifest staat dat het coronatoegangsbewijs onmiddellijk moet worden afgeschaft. Volgens de opstellers van het stuk maakt het coronatoegangsbewijs inbreuk op grondrechten en is dat zeker gezien de huidige epidemiologische situatie disproportioneel. De pas heeft nauwelijks een positieve invloed op bijvoorbeeld ziekenhuisopnames en vermindert ondertussen de bewegingsvrijheid van Nederlanders.

Filosoof Daan Roovers, tussen 2019 en 2021 Denker des Vaderlands, behoort ook tot één van de ondertekenaars van het eerste uur. Rovers vindt dat er vanuit de politieke linkerzijde en het midden veel te weinig kritische geluiden zijn met betrekking tot het coronabeleid en specifiek de inzet van een gezondheidsbewijs. Dat is voor haar de belangrijkste drijfveer om te tekenen, zegt ze."

En dan zie je in het nieuws mensen die het ermee eens zijn, maar ook een man die zegt dat een pas een veilig gevoel geeft in een restaurant. Ten eerste is dit een virus waar hij zich geen zorgen over hoeft te maken en ten tweede kan hij gewoon besmet worden, pas of niet. Henk zei: Heeft hij onder een steen gelegen? En dan ook nog, ik weet niet hoe het nu is, maar alles was zo door en door veilig in een restaurant. Wat een druk is er steeds gelegd, dat er mensen zijn die nu nog bang zijn ...

-------

Ik vind het systeem bevestigen ook gelden voor China bijvoorbeeld. Hoe kan je daar de Olympische Spelen houden terwijl er de meest vreselijke dingen met minderheden gebeuren?