woensdag 2 februari 2022

Verkeerde been

Goedemorgen allemaal!

Niet met het verkeerde been uit bed (gelukkig geen last van een ochtendhumeur, u?) maar op het verkeerde been gezet worden. En dan heb ik het niet over de tegenspraak in een en hetzelfde artikel en het taalgebruik. 

Vanaf het begin zijn we verbaasd (nu niet meer) en ergeren we ons aan de eenzijdige toon  van de berichtgeving. Niet alleen cijfers kloppen niet en veel is zelfs niet zichtbaar (voor wetenschappers (Hier plaats ik binnenkort een gesprek over) Het is bijna altijd manipulatief. Er zijn mensen die vinden dat het eindelijk iets minder erg begint te worden. Ik zie dat heel soms en hoop dat het zal groeien. Eigenlijk kan het niet anders.  Het meeste is zoals het was. Dag in dag uit. We vinden 


Is er nu nog iemand op de wereld die denkt dat prikken zin heeft? Na miljoenen injecties tienduizenden, soms zelfs 100.000 besmettingen per dag!

Dit virus werd vanaf het begin een zegen genoemd, maar er wordt niet als een zegen mee omgegaan. Het beschermt tegen veel andere virussen. Het beschermt bijvoorbeeld tegen Delta, maar Delta niet tegen Omikron. Aan het begin van Omikron schreef ik over een breed spectrum en dat is geweldig. Toch blijft men bezig met stoffen die uiteindelijk averechts werken. Dit laatste is mijn gevoel, ik haal niemand aan. 


ps

Ik kan het niet geloven maar zelfs Ab Osterhaus noemt het nu een zegen.


Wat ik wonderlijk vind is dat als iemand kritiek heeft op het coronabeleid hij ontslagen wordt terwijl, en ik heb nooit anders gehoord, het uitgangspunt is om het beste te willen voor mensen. Er is geen enkel ander belang. De overheid mag alles doen, zonder dat er ontslagen vallen en daar zitten wel allerlei andere belangen bij. Ik heb dit altijd ontkend, zeker in de beginperiode van de crisis. Dat mensen daar iets over zeiden en dat ik dacht "doe niet zo raar', of het leek me overdreven. Vooral mensen bang maken, dat zag ik in het begin echt niet. en ik vond het toen ook niet zo aan de orde omdat het een ernstig virus was, met al die enge slangen. Dat je in Brazilië mensen met zuurstofapparaten op straat zag omdat er geen ruimte in ziekenhuizen was, vreselijk. En er gingen mensen dood of waren heel ziek. 


Bang maken

Ik zou willen dat ik het terug kon vinden want ik weet niet meer precies wat ik een paar maanden geleden ergens las, maar het was zoiets als; Bij wie voel je je veilig bij iemand die bang is of bij iemand die vertrouwen heeft? 

Ik ken mensen die nu banger zijn dan een jaar geleden. Het is helemaal in ze gaan zitten. Ze zijn angst geworden. Ik hoop dat de overheid dat zal gaan beseffen, wat een impact hun woorden op bepaalde mensen hebben.

De zin van mensen bang maken is dat je macht hebt. En dan moet ik toch ook weer denken aan hoe dat met nare regimes ging. Dan volgden mensen omdat ze geen uitweg zagen. Misschien zorgde die nieuwe wereld voor een betere situatie, daar hielden ze zich aan vast.. 

Omdat angst mensen doet afsluiten zien we de gekste dingen ...

Buiten een mondkapje, terwijl het daar het meest veilig ls en zuurstof juist zo belangrijk is.

Een mondkapje of de fiets.

Een mondkapje in de auto.

We moeten er soms om lachen, maar het is ook treurig. Mensen vragen zich niet af wat ze doen en of dat enig nut heeft. 

Daarbij is het ongezond. Ik plaatste hier een tijd geleden een gesprek over. 

Angst kan je niet wegwuiven, het is irrationeel, maar het kan heel heftig zijn. Ik weet er alles van.


In de Vlaamse krant Nieuwsblad.be en ik zag het in meer Vlaamse media:

Méér besmettingen bij gevaccineerde jongeren dan bij niet-gevaccineerde: 

“We moeten nu iets doen”. 

Het gaat om 8% meer. Dat is (nog) niet zoveel, maar toch.