zaterdag 4 mei 2024

4 mei

Herdenken. Ik zal 8 uur op 4 mei altijd een belangrijk moment vinden.
We kijken zoals altijd naar de Waalsdorpervlakte. Ik voel de intense sfeer daar altijd meer dan op de Dam. En nu met alle spanningen daar nog meer.  

Maurice plaatst een ontroerend verhaal. Over wonderen gesproken, ik wist van de experimenetn op zijn moeder en dat ze geen kinderen zou kunnen krijgen, maar Maurice kwam en kreeg een heel belangrijke taak in het leven. Hij heeft het over lantaarns die uit en aan gaan. Vroeger werkten volgens mij de stoplichten ook niet om 8 uur. Iedereen stond stil. Dat is allang niet meer zo. Henk vertelde dat hij een paar jaar geleden een filmpje zag waar iedereen doorreed behalve een pizzabezorger, die zette zijn fiets aan de kant en was stil.
https://www.maurice.nl/2024/05/03/waar-ik-tijdens-die-2-minuten-stilte-aan-denk/

Later: Het was mooi hoe de vogelgeluiden van de Waalsdorpervlakte zich vermengden met de vogels en kikkers hier. We hebben al veel last posts gehoord, maar zo zuiver als vanavond, prachtig, we kregen er kippenvel van. De herdenking was weer indrukwekkend. Daarna keken we nog even naar de Dam, waar in verhouding maar weinig mensen waren, logisch.
Ik vind het altijd bijzonder dat je op een groot scherm ouder  of grootouder en kind of kleinkind ziet, en kind of kleinkind vertelt over het oorlogsverleden van ouder of grootouder, voordat ze een krans leggen. Er is niets geleerd, maar herdenken blijft belangrijk, al is het alleen maar om dankbaarheid te voelen en al die dappere mensen en de achtergeblevenen te eren.

Elsemargriet