vrijdag 24 mei 2024

Dag

Het bericht dat ik eerder schreef moet weer even wachten want eerst...
We hadden ONZE dag. Hoe bestaat het, zoveel jaar samen, elke dag genietend van elkaar.
Deze schattige foto, die in de deur van Henks secretaire hangt heeft nu glans, Henk probeert het later nog eens, met ander licht. (Nu gebeurd) Wat waren we jong en wat hadden we nog een leven voor ons. Voor geen goud zou ik terug willen in mijn leven, maar wel vanwege de wereld die zo anders was toen. Maar waar we nu wonen en hoe we nu leven is, met alles erop en eraan, wat op zich nogal wat is, fijner dan ooit.
De dag begon met dit overheerlijke supergezonde ontbijtje van
kokosyoghurt, bosvruchtencompote, gebonden met een lepel chiazaad (is op zich niet nodig), daarop stukjes geroosterde cashewnoten, dit herhalen en eindigen met de yoghurt. en nog wat nootjes  Zalig!


Ik maak zelden een recept na, u weet het, neem het hoogstens als uitgangspunt en pas het dan aan. Bijna alles komt uit mezelf, maar ik ben nu verschillende gerechten aan het maken uit 'Darmen helen' en die recepten zijn fantastisch. Dit ontbijtje is er ook uit. Zij gebruikt drie soorten noten, maar ik vind cashewnoten door de zoetigheid hier zo lekker in, dus alleen die voor mij. Er gaat ook vanille door de yoghurt. Ik deed het bij het onderste laagje,  maar die yoghurt is op zich al zo lekker ...
Met sinaasappelgrapefruitsap, thee en daarna een kopje koffie.

Toen naar een tentoonstelling van Antonio López, prachtig vond ik het. Het was zo realistisch, met veel warmte gemaakt en wat een uitstraling, ik kon er bijna niet vanaf blijven (in Wageningen bij Het Depot mag je overal aanzitten!!) . Er was een enorm babyhoofd en ik wilde die wangetjes, nou, geen wangetjes, wangen! zo graag zoenen. 
Het is niet alleen realistisch, soms is er ook een bepaalde abstractie, is het bijna absurd, maar op een subtiele manier gedaan. 
Van tevoren drinken we altijd een kopje koffie in het museum en we zijn dol op de mevrouw die daar werkt. Ze herkent ons altijd en vroeg of we op ons plekje gingen zitten? Ja, een zachte, ronde bank. 
Ik dacht altijd dat ze uit de Oekraïne of zo zou komen, qua uiterlijk. Maar ze is Drents en heeft een Friese vader. Als iemand belt praat ze de taal die bij de tentoonstelling hoort. Nu neemt ze de telefoon in het Spaans op. In het Turks bij de tentoonstelling over de Ararat enz. Ik zei tegen haar dat ze internationaal is, maar het is meer universeel, ze glijdt in elke cultuur, heel bijzonder. Henk is gek op de lekkere kleine chocolate chip cookies. De vorige keer vroeg hij er nog om eentje extra, die hij natuurlijk kreeg. :-)
Ik zal ze binnenkort ook eens maken wat ik heb chocolade die niet smelt.
We waren lang niet naar een museum geweest, het werd tijd en dit was een mooie gelegenheid.
https://drentsmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/antonio-lopez

Tussen de middag lekker vis gegeten en 's avonds aardappelblokjes uit de airfryer, die ik per ongeluk eerst gekookt had, wat niet nodig is. Het recept heb ik nota bene hier bij de airfryer recepten gezet. Erbij hadden we een plantaardige kipschnitzel en appelmoes. Ik kwam niet meer aan bananenijs toe dus een kopje koffie met chocolaatje en het ijs vanavond.
Voor de kleur had ik wat peterselie op de aardappeltjes moeten doen, maar ja. Het was erg lekker.