dinsdag 14 mei 2024

Krachtige vrouwen

Knus
https://x.com/Yoda4ever/status/1788930058549150088

Vandaag wordt het evenals gisteren weer warm, maar gelukkig is er nog steeds wind waardoor het nog niet benauwd is. We hadden weer een 'zomerse' wandeling vanmorgen en oooh, wat is het mooi overal. Hoe de zon door de bomen schijnt... Lijkt me eigenlijk niet helemaal goed Nederlands, maar goed, je zingt ook zie de maan schijnt door de bomen.Ik las een indrukwekkend verhaal van een mevrouw van 84 die al 50 jaar vluchtelingen opvangt.
Het zijn over het algemeen, misschien wel allemaal, intelligente mensen die deel uitmaken van haar leven. De enige regel is 's morgens niet douchen. (??)
Een artikel uit het Eindhovens Dagblad:
https://www.nu.nl/uit-andere-media/6312665/cora-84-neemt-al-een-halve-eeuw-vluchtelingen-op-in-haar-huis.html

Een paar dagen geleden was de geboortedag van José Ortega y Gasset* (1883-1955). las ik bij bibliofilie. De Spaanse cultuurfilosoof schreef een baanbrekend en nog steeds actueel werk, 'De opstand van de massamens'. Die massacultuur vindt hij een gevaar voor de beschaving en de democratie.
Massacultuur is een ruim begrip en ik ken het boek niet. Als ik het woord massa hoor vind ik dat al eng. Je ziet het overal, hoe mensen elkaar ophitsen en o wee, als je erbuiten valt.
https://www.bol.com/nl/nl/p/de-opstand-van-de-massamens/9200000051926138/?bltgh=tn1Y7WcgGE7c5E7gm8BEWA.2_6.7.ProductTitle
Op dit moment lees ik in het boek over Truus Wijsmuller (hoe kan een mens zo moedig zijn?) hoe het in Oostenrijk was, toen het nazisme steeds meer vorm kreeg. Het is verschrikkelijk, hoe mensen kunnen veranderen en steeds extremer worden. Bij de meeste mensen verdwijnt de compassie, de menselijkheid. Machines worden, opdrachten uitvoeren zonder in te voelen wat dat doet, al zullen er mensen zijn die dat wel voelen, maar die geen kant op kunnen. In het leven, in zichzelf. Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat massaproductie in andere mate ook wars is van schoonheid, van persoonlijk
Er is een grote groep mensen op wie ik erg gesteld ben, mensen die ik vaak al jaren volg. Schrijver Onno Blom bijvoorbeeld. Hij heeft met zijn vader een documentaire gemaakt over zijn familie in de oorlog. Zijn opa zat in het verzet, de rest was voor het nieuwe regime. 'In de ban van goed en fout'. Als u geabonneerd bent op nlziet.nl kunt u het hier https://app.nlziet.nl/series/NK3Mm2_liUG4o__9fvrSEQ/3PTQxAAo4kmXp_ezC5S0Bg
bekijken en anders misschien gratis bij uitzendinggemist.nl.
Hetzelfde geldt voor Dwars door de lage landen. We hebben beide series gevolgd van Arnout. Wat genieten we hier van! Ontwapenend, waardoor er de leukste ontmoetingen en gesprekken ontstaan. Je krijgt ook nog een beetje geschiedenis mee, ook van plaatsen waar ik nog nooit van gehoord had.
Sezoen 1 https://app.nlziet.nl/series/gVj0kPzo2kGBGD6nG-JQNQ/SUTKJ6rpB02GqAtiaLjYsw
Seizoen 2 https://app.nlziet.nl/series/gVj0kPzo2kGBGD6nG-JQNQ/EjAUlxiGkkepySm-3HCVYQ

*José Ortega y Gasset. Opgegroeid in een Spanje van uitersten, tussen reactionairen en revolutionairen. Van beiden moet hij weinig hebben. Een dwars denker, een geën ga geerd filosoof en vooral een demo craat die de grenzen van de democratie durft te verkennen" staat bij bol.  https://www.bol.com/nl/nl/p/de-opstand-van-de-massamens/9200000051926138/?bltgh=gCPXL3snDLCDk-X1xYNPHw.2_11.12.ProductTitle
.


Gistermiddag hadden we deze lunch. Op maandag hebben we vaak hartige of zoete havermout.
Havermout, water en ik had nog wat haverquisine, een heel fijn product, wat ik nu opmaakte, maar voor drie of vier maaltijden heb gebruikt. Geprakte banaan, kaneel en wat vruchtencompote erdoor en erop, met nog wat banaan. Niet warm, nu lauw/koud vanwege het warme weer.