zondag 5 mei 2024

Vrijheid voor iedereen

Goedemorgen. Ik wilde het gedicht van J.C. Bloem alle ruimte geven dus verder niets erbij. 
Hier nog wel een paar woorden voor u.
Hoe gaat het met u, hoe heeft u geslapen, hoe voelt u zich vanmorgen?
Denk u aan 5 mei 1945?
Wat een overweldigende sensatie zal die dag voor de meeste mensen zijn geweest, de opluchting van je bevrijd voelen. De bevrijding die ik elk mens toewens!
 

JoshuaWoroniecki

Ik hoorde gisteren bij de herdenking iemand zeggen dat je in Nederland alles kan zeggen, dat dit een vrij land is. Zoals ze in Duitsland zeggen "jein". Ja en nein. We leven niet in oorlog en veel is gelukkig nog mogelijk, maar minder dan vroeger en alles zeggen? Nee, dat kan niet. Ik denk trouwens dat er wel grenzen zijn in wat je kan zeggen. Als je er mensen bewust mee kwetst, veel liever niet, maar je zou toch alles moeten kunnen zeggen over de ideeën die je hebt, over een zienswijze. Je wordt niet doodgeschoten als je niet braaf volgt, maar mensen worden wel 'gecanceld', het zwijgen opgelegd, vernederd. Dat heeft allemaal niets met vrijheid te maken.  En zo is er meer, veel meer. Met de vrijheid die er wel is zouden we zorgvuldig om moeten gaan, die beschermen. Niets doen wat die vrijheid aantast of aan kan tasten.
Ik ben dankbaar en blij dat er hier nu geen oorlog is, heel dankbaar en heel blij. Onderstaande foto (was ik het maar, die daar staat) geeft het goed weer. 

PublicCo