maandag 27 mei 2024

De kracht van koffie

Toen Albert Einstein in 1931 Charlie Chaplin ontmoette, zei Einstein: 'Wat ik het meest bewonder aan jouw kunst is de universaliteit ervan. Je zegt geen woord en toch begrijpt de wereld je. Chaplin antwoordde: 'Maar jouw roem is nog groter. De wereld bewondert je, terwijl niemand je begrijpt.'


Chaplin heeft veel uitspraken gedaan. Hij zei ook dat de beste dokters onder andere ontspanning, beweging en eigenwaarde zijn.
---
Op dit moment lijkt het erop dat het pandemieverdrag niet doorgaat. Op zich geweldig nieuws, maar ik wacht het toch nog maar even af want ik kan het me niet voorstellen. 
---
Ik schreef eerder over de voordelen van koffie drinken en er is nu iets bijgekomen, iets heel belangrijks voor mensen die Parkinson hebben of zouden kunnen krijgen. Dat heeft met de dopamine te maken die in koffie zit. Door de kapotte hersencellen bij deze mensen is er juist een gebrek aan dopamine.
Koffie is de meest geconsumeerde psychoactieve drank ter wereld. Onderzoekers hebben gegevens van 184.024 mensen geanalyseerd, over een gemiddelde periode van 13 jaar. Daaruit bleek dat koffiedrinkers gemiddeld een lager risico hebben om parkinson te krijgen dan mensen die geen koffie drinken. De top 25 procent van koffiedrinkers heeft tot wel 40 procent minder kans op het ontwikkelen van parkinson dan niet-drinkers. (De Telegraaf)
Ik beschouw vis en vlees als een medicijn voor mijn darmen, maar op zich, bijna alles wat groeit en bloeit zorgt op zo'n goede manier voor ons. Alle aandacht zou niet alleen moeten gaan naar de natuur in stand houden, het gaat wat mij betreft een grote stap verder, het moet gekoesterd worden want we kunnen niet zonder!


Christoph

Elke dag een paar kopjes koffie en dan soms een verrukkelijk plakje chocoladecake erbij.
Ik maakte het als volgt:
2 grote geprakte bananen, 4 klein gesneden dadels, 100 gram boekweitmeel, 100 gram amandelmeel, 2 eetlepels gemalen lijnzaad, 1 volle eetlepel cacao, scheut plantaardige melk of water tot het een heel dik beslag is. Geen toegevoegd zoet verder, het fruit zorgt voor zoetheid. Ik deed er nog een volle hand chocoladerocks in. Cacaonibs kunnen ook, of fijn gesneden pure chocolade. Kan ook zonder, maar het is wel erg lekker.
35 minuten bakken op 170 graden, in de airfryer. Ik had een beschermende houder erover heen gedaan want iets met cacao verbrandt snel. Het is lekker smeuiig/vochtig en vandaag was het nog lekkerder dan gisteren.Door het zonnescherm is de kleur van de foto een beetje raar, maar de gevulde soep van gisteravond had ik iets dunner gemaakt voor de lunch (ik zal hem binnenkort beschrijven en de foto van gisteren erbij doen) en u ziet de chocoladecake.
---
Ik moet hier zo om lachen: (Speld) "Steeds meer naaktslakken door krapte op de huisjesmarkt".

jggrz