zondag 19 mei 2024

Inspiratie

Opnieuw een mooie dag lijkt het (qua weer vind ik trouwens elke dag mooi), zonnig, met wat bewolking, lekkere temperatuur. Heerlijk gewandeld tegen achten. Hier houdt Henk erg van, van riet (en ook van verschillende grassen en varens).
Zo dicht bij de realiteit. Als je zo praat, zo communiceert wordt het Nederlands een soort brabbeltaal. Desalniettemin moet ik hier wel om lachen, wat een wereld.
https://x.com/victorhopman/status/1791801912326549504Nederlandse  (jammer, deze link werkt niet meer of ik was iets vergeten. Zal ernaar op zoek gaan)
Ik houd van de Nederlandse taal. Geboortetaal, uitingsmiddel, cultureel erfgoed. Het zou beschermd moeten worden. Met man en macht, met hand en tand en vooral met liefde voor zoiets eigens, waardevols. Als het een verloedert, niet echt belangrijk wordt gevonden, gebeurt dat met de rest ook. Een aanvulling van andere culturen op een positieve manier is prachtig, verrijkend. Het kan echt iets toevoegen, zeker ook qua taal, maar niet in de plaats van en geen veramerikanisering.

Op zoek naar de schoonheid van het Nederlands kwam ik vanzelf bij poëzie en zag wat men de mooiste Nederlandse gedichten vond. Dit bijvoorbeeld, van Judith Herzberg:

Er is nog zomer genoeg                      

wat zou het loodzwaar

tillen zijn, wat een gezwoeg

als iedereen niet iedereen

terwille was

als iedereen niet iedereen

op handen droeg                         
Pinksterbloemen

Pier52

Hemelse inspiratie en vrede. Het thema voor deze dagen. Laat u inspireren, 
door iemand of iets. Het verrijkt u. Op deze manier wens ik iedereen een rijk leven.
Inspiratie is een vreugdevolle motor.

Het kan soms in iets kleins zitten, een beeld, een woord, een handeling. Het begin van meer.
Een wel heel klein voorbeeld is dat ik wrapsbeslag liet staan tot de volgende dag en zag dat het schuimig werd, aan het fermenteren was, na zo korte tijd. Ik herinner me dat een diëtiste mij, toen mijn boek net uit was naar glutenvrije desem vroeg. Ik heb toen verschillende potjes (boekweit, havermout, teff, rijst) voor haar gemaakt en dat was nog niet zo eenvoudig. Nu gebeurde het per ongeluk. Ik ben gisteren begonnen het echt te maken en met de combinatie van mijn wrapsbeslag, havermoutmeel en boekweitmeel. Vanmorgen rook het al lichtzuur, zoals karnemelk, dus het gaat goed. Over een paar dagen kan ik het (hopelijk) gebruiken. Woedt vervolgd. Dit lijkt weinig met de binnenkant te maken te hebben, maar het plezier van als je iets ontwikkeld (wat maakt niets uit vind ik) en de mogelijkheden ervan ontdekken is inspirerend en werkt door.