zondag 3 april 2022

Een paar oorlogsrecepten

Zo goed mogelijk voor jezelf zorgen, op elk gebied vind ik altijd belangrijk en het is de basis van deze website. Als er weinig middelen zijn en als de omstandigheden moeilijk zijn is het nog belangrijker.
We weten ook niet hoe deze oorlog zich ontwikkeld en of er schaarste ontstaat. Of wat als de stroom uitvalt? Het is goed als er een voorraad is en als je zelf iets verbouwt, al is het op een balkon of in de vensterbank.
Ook in het bos is van alles te vinden. Vroeger werd dat gestimuleerd. 




Hoe leuk was het om als kind met elkaar bramen te plukken en kastanjes te rapen. Alles groeit overal voor iedereen. En natuurlijk blijft er van alles voor vogels over. In zuidelijke landen is het veel vanzelfsprekender. Het idee dat je in de herfst niet op zoek zou gaan naar paddestoelen, noten en kastanjes, ondenkbaar. Er woont hier een meneer in de buurt en die raapt elk jaar veel kastanjes. Ik kreeg laatst een papier met allemaal recepten. Ik moet het dit jaar ook eens gaan doen. Ik heb alleen een hekel aan kastanjes schoonmaken.
Ik herinner me zo goed de geur van de gepofte kastanjes in ItaliĆ«, die zoete geur, verbonden aan de herfst, aan mijn lievelingstijd. 

Wat ik in het boekje zag staan en wat ik zelf ook doe is door de week heen kontjes en schillen van groentes bewaren. Aan het eind van de week maak je er een heerlijke bouillon van, met een mooie kleur door de ui-schillen.

In het 'Koken in oorlogstijd' boekje van Manon Henzen staan ook recepten. Een paar voorbeelden:

Hatoma

Fruit een uitje. Voeg ontvelde stukjes tomaat  van 3 tomaten toe, 2 eetlepels havermout en peper en zout. Laat stoven tot een stevige massa is ontstaan.Klop een ei los en roer die goed door de massa. Zet de pan nog 2 minuutjes terug op laag vuur. Laat de hatoma daarna afkoelen en gebruik als broodbeleg. Lekker met plakjes komkommer erop.

'Gehakt'

150 gram oud brood in stukken breken (het was vaak natuurlijk keihard geworden) en laten weken in een glaasje warm water. Het vocht eruit knijpen en door een zeef duwen (lijkt me vrij ingewikkeld. Malen in een keukenmachine met de andere ingrediĆ«nten of alles meteen met de hand kneden lijkt me gemakkelijker). Rasp 100 gram kaas, knip peterselie en meng het met het brood, samen met een eitje, tomatenpuree en peper en zout. Vorm er vier schijven (of ballen) van, rol door paneermeel en bak mooi bruin.

Bonenpasta/dip

Peulvruchten vormden voor een groot deel de basis van het voedsel. Ook als broodbeleg.
200 gram gekookte witte bonen of andere peulvruchten mengen met 10 gram roomboter, 1 theelepel aroma en 1/2 theelepel zout. Pureren. Naar keuze 2 eetlepels tuinkruiden, tomatenpuree of appelmoes erdoor roeren. Weer pureren tot je een mooie gladde pasta hebt. Als het te droog is een scheutje water erbij.
Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat met witte bonen cacao erdoor misschien lekker is, metiers zoets. Ga ik eens proberen. 

Broodkoekjes

Doe 150 ml melk 2 eeteleps gecondenseerde melk in een kom en week hierin 100 gram oud brood tot het helemaal zacht is. Roer er dan 20 gram custardpoeder, kaneel en citroenrasp door (ik zou meteen alles door elkaar roeren) Smelt boter in een hete koekenpan en leg er hoopjes beslag in. Bak de koekjes aan beide zijdengaar en goudbruin. Eet ze warm, bestrooid met een beetje suiker. (In de Gouden Eeuw werd rozenwater toegevoegd)