zaterdag 9 april 2022

Veel mensen deugen (Women Take the Wheel)

Wat een fantastische vrouwen in Polen, die vrouwen die gevlucht zijn uit de Oekraïne beschermen. 

Dan heb je al de meest vreselijke dingen meegemaakt en dan kan je vervolgens in verkeerde handen terecht komen.

Ik zag een artikel van Arjen van der Horst en Anna Stylinska
Het zijn meisjes, vrouwen, moeders en oma's die vrouwen en kinderen uit Oekraïne ophalen, legt Ella Jarmulka uit. Een paar keer per week reist ze vanuit Warschau naar de vluchtelingenopvang aan de grens met Oekraïne. Het is een rit van vijf uur, maar ze heeft het er graag voor over.

"Meer dan vier miljoen Oekraïners zijn de oorlog in hun land ontvlucht, voor het overgrote deel vrouwen en kinderen. Velen komen doodvermoeid en getraumatiseerd de grens over. Dat maakt ze kwetsbaar voor vrouwenhandelaren en mensensmokkelaars, die in de oorlog een gouden kans zien.
Hulporganisaties waarschuwen al weken voor bendes vrouwenhandelaren die misbruik maken van de chaos van de oorlog in Oekraïne. Poolse vrijwilligers proberen te voorkomen dat Oekraïense vrouwen in handen vallen van mensenhandelaren en zijn een initiatief begonnen om ze te beschermen: Women Take the Wheel.

"We geven ze niet alleen psychische ondersteuning", zegt Jarmulka. "Wat vrouwelijke vluchtelingen echt nodig hebben, is fysieke veiligheid."
De vrouwen die ze spreekt hebben verschrikkelijke ervaringen gehad. Ze staan plotseling in een vreemd land, met niet meer dan een koffertje. En dat zijn dan nog de vrouwen die geluk hebben gehad. Vorige week waarschuwden de Verenigde Naties al voor seksueel geweld tijdens de oorlog. Gevluchte vrouwen worden daar vaker slachtoffer van.
Volgens Jarmulka moeten de vrouwen uit Oekraïne niet alleen voor mensenhandelaren worden beschermd. "Er zijn mensen die vrouwelijke vluchtelingen meenemen naar huis om hun huis schoon te laten maken. Of ze stoppen ineens midden in de bossen en vragen om geld, terwijl de vrouwen dachten dat ze een gratis lift kregen."

Veel vrouwen worden nu beschermd, maar dat het nodig is ...
Hetzelfde geldt voor de 10 veilige evacuatieroutes die Rusland en de Oekraïne hebben vastgelegd. Dat het nodig is ... Dat de veiligheid gewaarborgd is, in alle onveiligheid, en dat er überhaupt routes nodig zijn. Niemand wil geëvacueerd worden!
Ik wens iedereen een warme, veilige plek.