maandag 25 april 2022

creatieve geesten

Er zijn in heel korte tijd drie creatieve en heel originele mannen/muzikanten/performers overleden. En alledrie heel veelzijdig. 
Polo de Haas, Jan Rot en Henny Vrienten.
Een groot gemis maar gelukkig werd er heel veel achtergelaten.

Polo de Haas
Het eerst hoorde ik hem bij Shaffy Chantant. Dit was in 1965
https://www.youtube.com/watch?v=JzzQaM40ifY
We zagen een paar dagen geleden deel van een documentaire over hem. Hij liep heel moeilijk, maar had nog dezelfde muzikaliteit. De afgelopen jaren hield hij zich veel met Simeon ten Holt bezig en speelde Canto Ostinato.

Jan Rot
Is er iemand, die op deze manier tot de laatste snik is doorgegaan?
Ik las dit bij het programma 'De Kist'. Hij speelde dit lied daar met een anwb pasje als plectrum. Bij dit filmpje zijn beelden van zijn moeder.
Hij was stoned toen hij als 19-jarige door de politie meegenomen werd naar zijn moeder die in coma was geraakt en niet meer bij zou komen... 
Ze stierf in hetzelfde etmaal als Elvis Presley. "Ik was toen heel erg met blues bezig, met verdrietige liedjes. Ik dacht: nou, daar heb je je verdriet." Op de kist schreef hij een citaat uit zijn vertaling van het Deutsches Requiem van Johannes Brahms: levend zijn de doden zolang wij hen herdenken.
Dit is zo schattig:
En dit vond ik ealtijd al een heerlijk liedje. Ik wist niet dat hij het ook met Jan Rot zong. Zo vol energie. Ik word er verdrietig van, maar het is mooi en blijvend. 

Henny Vrienten
Hier ook veel strijkers, plezier en energie.