zondag 10 april 2022

Nog een mooiste zin en Palmpasen

Als reactie op de mooiste zin las ik van iemand die Germo heet:
"Mijn mooiste zin is nog steeds "Er is iets van jou in alles waar ik van houd"

Ik ervaar dat zo, de liefde is altijd bij je, waar je ook kijkt, wat je ook doet. Verweven in alles.

Het is Palmpasen vandaag, een dag van hoop. Ik denk aan de optochten vroeger. Jammer dat ik geen palmpaashaantjes heb gebakken, een uitzondering. Volgend jaar hopelijk weer wel. Met ketoembar, wat ze zo speciaal maakt. Alleen mijn moeder maakte ze volgens mij op deze manier en geen idee hoe ze eraan kwam.


Deze afbeelding komt van een antroposofische website. Er is van alles te lezen en dit gaat vooral over onderwijs. Ik denk dat ik het een van de mooiste manieren van onderwijs vind (naast Montessori, Freinet, Jenaplan). Dicht bij de natuur, dicht bij de seizoenen, dicht bij de kern. Als ik het volgende lees gun ik elk kind zo'n basis. Wat zou de wereld er dan anders uitzien, als kinderen bevestigd worden in wie ze zijn en gestimuleerd in wat ze kunnen. 

"Op de natuurschool ‘Rond het vuur’, willen wij als leerkrachten rond het kind staan om het innerlijk vuur, daar waar een kind warm voor loopt, brandend te houden en te voeden." 

Ik zag hier ook twee lekkere recepten van Ilse Beurskens 

Lente-pasta
Met waterkers, bieslook en paardebloemen (in plaats van waterkers zijn raapsteeltjes ook lekker in dit gerecht denk ik.T.)
De lente is nu echt begonnen. We kunnen bieslook en paardenbloemen plukken. De gele bloemen geven de pasta een feestelijke tint.
Recept voor 4 personen
300 à 350 gram pasta
200 gram tempé
200 gram waterkers
een flink bosje bieslook
4 paardenbloem-bloemen
een flinke scheut shoyu
2 volle eetlepels crème fraîche
zeezout naar smaak
Pasta koken zoals op de verpakking beschreven staat.
tempeh
Tempé in kleine stukjes snijden en op een laag vuur krokant bakken in olijfolie.
waterkers
Waterkers en bieslook fijn hakken. Gele paardenbloem-bloemen in kleine bloemetjes uit elkaar trekken.
paardebloempaardebloempaardebloempaardebloem
Pasta afgieten. Alle ingrediënten door de pasta roeren.
Lekker als lunch. Of met gebakken knolselderij en zelfgemaakte ketchup een heerlijk diner. 

Radijs-bieslooksalade
De lente brengt veel scherpe smaken, zoals in radijsjes, bieslook en raapstelen. En in dit gerecht ook in de koolkiemen. Het is nu, wanneer al het groen uit de aarde schiet, het juiste seizoen om dagelijks kiemgroenten te eten. Kiemgroenten bevatten veel vitamine C. Dat komt goed uit nu onze laatste appels en peren opraken.

Lunch- of bijgerecht voor 4 personen (andere kiemen kunnen natuurlijk ook. Ik bestel ze bijna altijd mee als ik bij Ekoplaza bestel en ik kweek ze zelf, dat is zo gemakkelijk.T.)
3 bossen radijs
1 appel
flink bosje bieslook
100 gram oude kaas
een bakje koolkiemen (brassica-mix)
mayonaise naar smaak
½ eetlepel honing
radijsradijsradijs

Radijs in dunne plakjes en daarna in smalle reepjes snijden. Appel in kleine stukjes snijden. Bieslook fijn knippen. Kaas raspen op een grove rasp. Deze ingrediënten mengen met honing en mayonaise.

Radijs-bieslooksalade in het midden van een plat bord scheppen. Kiemen in plukjes rond de salade verdelen.