woensdag 27 april 2022

Eng

Ik vind het zo jammer dat er mensen zijn die aan de ene kant voelen of iets klopt of niet en nadenken over dreiging van een vrije wereld. Vanuit zichzelf of via de wetenschap. Mensen door wie we ons gesteund voelen. Tegelijkertijd(???) bestaat een deel van deze mensen uit complotdenkers. Ik hoorde er vanmorgen weer verhalen over. Ik schrik als mensen voor P. zijn en als mensen de klimaatproblematiek niet ernstig vinden. Dat vind ik dan juist weer ernstig. Hoe kan je voor iemand zijn die andere mensen wil vernietigen? Die geen enkel belang aan vrijheid hecht. De vrijheid die complotdenkers op andere gebieden wel willen. Waar komt die dubbelheid vandaan? Ze vinden dat mensen in de coronatijd constant angst aangepraat is. Dat vind ik ook, maar als je het gevoel hebt dat alles een vooropgezet plan is, heeft dat toch net zo goed met angst te maken? Wij zien door onderzoek ook allerlei belangen en verborgen agenda's. Alles wat weggehouden wordt om maar geen andere mening te krijgen en ik vind dat heel verontrustend. Ik zie zoveel waar ik voor 2019 geen weet van had. Maar complotdenken gaat zoveel verder.

Net zoals ik het moeilijk vind om te communiceren met mensen die volgen zonder aan oorzaken en consequenties te denken, zo vind ik het ook moeilijk om met complotdenkers te communiceren. Ik vind het allebei doodeng. Twee uitersten, denkwijzen waar ik niets mee heb. In beide werelden wil ik niet leven. Nu moet ik zeggen dat we die beide uitersten gelukkig zelden tegenkomen. De eerste groep meer dan de tweede, maar alleen oppervlakkig, bijna nooit als vrienden. Op een uitzondering na en die haakte af en dat is prima want het sluit dan echt niet aan. Het gaat voor mij ook over iets veel groters dan alleen corona. Complotdenken gaat ook over iets veel groters. Iemand die dichtbij staat heeft dit al tientallen jaren maar ze is er niet open over. De meeste mensen (die niet in dezelfde groep zitten) hebben er geen idee van. Toen ik het me realiseerde dat dit aan de hand was viel alles op zijn plek. Er is dan een heel groot gebied waar je het niet over kan hebben, dingen die voor mij heel belangrijk zijn. Het is goed om je dan te richten op wat je wel deelt, maar het is ingewikkeld.

Ik las een artikel van Jelle van Buuren, docent aan de Universiteit Leiden. Hij zegt: "Neem niet de theorie maar de mens die de complottheorie aanhangt serieus". Helemaal mee eens, maar als het om persoonlijke ervaringen gaat en je je dan totaal niet begrepen voelt want het bestaat niet (een bestrijdingsmiddel bijvoorbeeld) ... dan vind ik het echt moeilijk. 
Jelle van Buuren zegt ook:" Een fout die je als niet-complotdenker kan maken is om te doen alsof er nooit iets fout gaat, alsof grote media onfeilbaar zijn en er geen sprake is van belangenverstrengeling in de politiek. Het wantrouwen van complotdenkers wordt gezien als gevaar, terwijl we wel willen dat burgers kritisch zijn. ‘Waar ligt de grens tussen kritisch denken, scepsis en het complotdenken?’ 

Van Buuren geeft aan dat de scheiding hier tussen begint met erkenning dat er een grijs gebied is. Kritisch denken of twijfelen aan de autoriteit is essentieel voor een democratie. Dit is niet iets wat je uit iemand moet willen halen. 

---- 

Dat kritisch zijn en scepsis hebben is wat juist niet mocht de afgelopen jaren en nog steeds. Het voelde minder als een democratie dan ooit. En als het begin er is, waar gaat het dan naartoe? Dit zou iedereen zich toch af moeten vragen. Een dictatoriale staat zoals China is, staat Goddank nog ver van ons af, maar het was mooi geweest als er geen censuur en ontneming van vrijheid was geweest. In China heeft een paar dagen, wat eerder niet mogelijk was, een film gecirculeerd die afschuwelijke dingen liet zien/horen. Het verspreidde zich over de wereld. Als u het wil zien kunt u het intypen, ik ben gestopt met kijken/luisteren, kon het niet aanhoren. Een afgenomen kind, voedsel dat niet gebracht mocht worden en wat dus bederft (en mensen hebben geen eten), een hond  die doodgemaakt wordt en niet met een kogel ...

Op youtube (in China verboden) is het filmpje te bekijken en ook bij BNN/VARA. Er staat:
"Een video die laat zien welke mensonterende gevolgen de lockdown in Shanghai met zich meebrengt, zorgde dit weekend voor grote ophef in China. De video ging zo snel rond op sociale media dat de strenge staatscensuur het lange tijd niet voor elkaar kreeg die te verwijderen. De repressieve Chinese overheid probeert met man en macht te voorkomen dat de buitenwereld lucht krijgt van wat zich in het land afspeelt."

Steeds meer Chinezen gebruiken proberen woorden waarop gezocht wordt te vermijden zodat het filmpje verspreid kon worden. De maker ervan trekt zich nu terug en vreest ...

Op dit moment worden de straten van Shanghai ontsmet.