zondag 3 april 2022

Alles heeft met elkaar te maken en koken in oorlogstijd

Het lijkt misschien ver uit elkaar te liggen, deze afgelopen jaren, de oorlog en de financiële situatie. Toch heeft het ook allemaal met elkaar te maken. Bewust leven, wat is het belangrijkste (vrijheid!), oorzaak en gevolg, wat is er werkelijk nodig, wat kan je allemaal zelf doen en hoe leef je gelukkig met weinig en met onrust van buitenaf?

Ik keek op mijn consuminderplank en bladerde door: "Koken in oorlogstijd" van Manon Henzen. In 2018 werd in Nijmegen een voedselvoorraad uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. 100 potten, blikken en pakken. Bijna alles was ongeschonden. In musea met conserven zie je dat zelfs spullen van eeuwen oud nog goed zijn. Als er maar geen zuurstof bij kan komen, of het is gedroogd en het ligt koel en donker. Er zijn na de oorlog veel voorraden ontdekt. Ook al was het heel moeilijk aan eten te komen, het kon zijn dat het nog erger werd en daarom werd er veel bewaard. 

Vlak na de oorlog werd moestuinieren gepromoot.

Wat zou het mooi zijn als dat nu ook gebeurde, in plaats van al het andere wat gepromoot wordt. Het is trouwens wel zo dat er heel veel mensen hun eigen groente en fruit verbouwen, zonder dat het gepromoot werd. Het zou wel een fijne boodschap zijn, alle voordelen van eigen teelt benadrukken; Smaak, dat vooral, geen chemicaliën, buitenlucht, in beweging zijn, verser dan vers. Je plukt het wanneer je het nodig hebt.

De afbeelding eronder vind ik leuk maar begrijp ik niet helemaal wat is grasland scheuren? Misschien zoveel mogelijk grond klaar maken om op te kunnen verbouwen?
Ik wist niet dat er olie uit beukennootjes gewonnen kon worden, ze zijn vaak zo klein. Op zich is het logisch want uit alle andere noten komt ook olie. En zaden zijn veel kleiner en die worden ook geperst. Rapen en brengen bij onderstaand fabriekje.