zaterdag 16 juli 2022

Alles wat leeft

Wetenschappers vermoeden dat insecten pijn voelen. Waarom zouden insecten geen pijn voelen?

Er zijn veel mooie insecten, vlinders, lieveheersbeestjes, libellen, om maar wat te noemen. En ik vind het heerlijk om het geluid van krekels te horen (al kan het ook oorverdovend zijn heb ik wel eens gehoord), zomer, het zuiden. Maar muggen en vliegen ... Wij zetten bijna altijd een beker op en een kaart onder een vlieg en zo brengen we hem naar buiten. Henk is daar al jaren kampioen in. Eerst proberen we ze trouwens naar buiten te krijgen. Deur of raam wagenwijd open en ze aanmoedigen en proberen te beletten dat ze weer de kamer in vliegen. Maar soms heb je van die wilde vliegen en 's nachts kunnen er terroriserende muggen zijn. (Een is al meer dan genoeg om wakker te houden,) tja ... dan overleven ze het niet. O wacht, er is nog iets, de ventilator. 
Die maakt dat we meestal geen last meer hebben van de mug en daarbij is het geluid op zich al rustgevend en hoor je ook het gezoem niet of minder.
Wat heeft geen gevoel? Als het leeft, groeit, bloeit, alles heeft gevoel. Vroeger hebben ze experimenten met muziek gedaan. Harde muziek stimuleerde de groei van planten niet, bepaalde klassieke muziek deed dat wel! Wij mensen zijn niet superieur aan dieren of planten. Alles is van (grote) waarde. We moeten er zorgvuldig mee omgaan en niets als 'een ding' beschouwen. 


(RonBerg)