dinsdag 5 juli 2022

Veganistische honing

Ik heb, als er zorgvuldig met bijen om wordt gegaan, niets tegen honing schreef ik kort geleden, ik vind het een prachtproduct. Al die verschillende smaken. Het is verrukkelijk en er zit zoveel goeds in. Maar als mensen geen gewone honing willen moet er wel een alternatief zijn vind ik en dat heb ik gemaakt! 
Ik had wel eens gehoord van 'honing' van watermeloen, dat heet Nardek, maar watermeloen bevat zoveel water en is minder aromatisch dan honing of suikermeloen, al zal het vast geconcentreerd heel lekker zijn. Je hebt wel 5 of 6 meloenen nodig voor een liter 'honing'.
Ik heb het van een galiameloen (kruising tussen cantaloupe en honingmeloen) gemaakt. Ik heb een meloen gebruikt, zonder twee stukken waar ik een toetje van had gemaakt. Van de meloen die ik overhad kreeg ik een liter vocht.
Ik vind dat dit echt in de buurt van honing komt. De structuur en de smaak. 
Het is verre van consuminderig want van die liter meloenvocht houd je een klein schaaltje 'honing' over. En het kost behoorlijk wat tijd. Maar het is het absoluut waard.De meloen schillen en in stukken snijden. Net andersom, eerst in stukken snijden en dan schillen. In de blender pureren tot het vloeibaar is. Het sap aan de kook brengen en een paar minuten door laten koken. Een theedoek in een zeef leggen met een pan of beslagkom eronder.  Het nog warme vocht uit laten lekken. Het meloenvocht is dan doorzichtig. (ik ga het trouwens ook nog eens ongezeefd proberen). 
Aan de kook brengen en laten koken tot het suikerig, beetje wit aan de wanden van de pan wordt. De kleur wordt geler, echt zoals bloemenhoning. Regelmatig roeren met een houten lepel. Als je met de pollepel een lijn over de bodem trekt moet hij niet meteen weer dicht gaan. Dan is het goed! Voor de zekerheid, net zoals bij jam, een druppel op een schoteltje gieten en koud laten worden. Als je het schoteltje schuin houdt en het loopt niet uit, dan weet je helemaal zeker dat het goed is. 
Mmm, wat delicaat, heerlijk. Als toetje een cracker* ermee genomen. En nog een.