donderdag 7 juli 2022

Eindelijk, wat fijn!!!

Het eerste bericht op nu.nl vanmorgen:

"Er is een mogelijkheid dat alle boeren een toekomst hebben in Nederland. Sterker: er zijn dan mogelijk zelfs meer boeren nodig. Maar dat vraagt wel om een andere aanpak, waarbij eigenlijk het hele landbouwsysteem op de schop moet. Dit laten biologische boeren weten. 
Ik ben zo blij. Wat heeft er veel moeten gebeuren voor het zover kwam. En voordat het allemaal in werking is getreden zal nog wel even duren, maar het begin is er!
Wat een heerlijk begin van de dag, na de niet onaangename wandeling in de regen.

Ministers Henk Staghouwer (Landbouw) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) reageren enthousiast.
"Jullie zijn de voorlopers in een model hoe het ook kan", zegt Staghouwer woensdagmiddag. "Dit is waar we naartoe willen", reageert Van der Wal.

Het verhaal van de biologische boeren is ook breder dan stikstof alleen, zegt Van Ruitenbeek. Het gaat ook over de kwaliteit van ons water, het klimaat en onze bodem. "Er wordt nu geprotesteerd met de leus: 'No farmers no food'. Wij zeggen: 'No soil no food'."

Van der Wal is het hier "hartgrondig" mee eens. "Mede door te veel stikstof is de bodem een keer op. Die grond heb je onvoorwaardelijk nodig om voedsel te kunnen produceren." Hoewel stikstof momenteel ten grondslag ligt aan iedere discussie, speelt er meer, beaamt de bewindsvrouw.

"Het gaat uiteindelijk om de vruchtbaarheid van de bodem en de gezondheid van de biodiversiteit en de natuur." Van der Wal noemt de boeren op haar ministerie "de ambassadeurs en voorbeelden van hoe het ook kan".

Mijn biologische tuintje.

Dit is paprika en ik weet niet wat het wordt en dat er twee in staan is misschien niet slim.
Ik probeer het toch. Onderin groeit dille.En zo gaat het nu met de tomaat zaadjes van de gekochte tomaatjes. Wat een mooie planten. Idioot veel bij elkaar, maar ik durf er nu niet meer iets uit te halen.En dit moet volgens mij hetzelfde zijn, maar het heeft andere blaadjes
Fijne dag!