woensdag 6 juli 2022

Narcokapitalisme

Van een zelf gemaakte gouden meloenhoning naar de verstrengelde relatie geld farmacie. Dat is heel eenvoudig want het gaat me allebei aan het hart. Alleen het ene is er goed voor en het andere juist niet. 

Ik las dankzij Blendl (wat ben ik er toch blij mee want ik lees nu o.a. Vlaamse artikelen die ik anders niet zou lezen) een artikel van Marnix Verplancke in Focus:

Hij heeft het over een boek dat verschenen is 'Narcokapitalisme' en het gaat over economische efficiĆ«ntie en psychopolitiek. Het is geschreven door Laurent de Sutter, hoogleraar rechtstheorie aan de VUB.

In het zog van Michel Foucault* gaat de Sutter op zoek naar de methodes van de maatschappelijke disciplinering en daarvan vindt hij vooral sporen terug in onze meer dan verontrustende hang naar farmaceutica. ‘Wat is dit leven eigenlijk,’ schrijft hij, ‘als we antidepressiva nodig hebben om overeind te blijven, slaappillen om ’s nachts de slaap te vatten, excitantia om opnieuw wakker te worden en partydrugs om te feesten?’ 

Dit is precies waar ik regelmatig over schrijf en waar ik altijd op terug zal komen omdat het zo'n gigantisch deel van de maatschappij uitmaakt. Veel ervan is niet direct zichtbaar, maar het is er wel. En mensen zijn het normaal gaan vinden en dat blijft voor mij het meest verontrustende.

Ik heb het ook over allerhande medicijnen als cholesterolverlagers, hartpillen, bloeddrukverlagers, prednison enz. enz. enz. 
Uiteraard heb ik het nooit over noodgevallen, maar over misbruik. Henk sprak gisteren iemand die een bloeddrukverlagend middel nam, al heel lang. De pillen waren op en hij kon ze niet meteen weer krijgen. Hij voelde zich beter. Bij de huisarts bleek dat zijn bloeddruk mooi was, helemaal goed! Toen kreeg hij een nieuw onderzoek in het ziekenhuis waar hij meer dan een uur op moest wachten en zoals hij zei de stoom kwam uit zijn oren. De co-assistent constateerde een veel te hoge bloeddruk (op zich al vaak door de witte jas en dan dat wachten ...). Hij moest weer bloeddrukverlagers nemen die hij niet nam. Weer naar de huisarts en zijn bloeddruk was nog beter dan mooi zoals de vorige keer.

Laurent de Sutter schrijft ook over de pil, "waarbij een perfect werkend natuurlijk hormonaal systeem wordt platgelegd". 
Het leek een oplossing voor overbevolking en voor vrouwen die niet toe waren aan een zwangerschap of geen groot gezin wilden. Daar zijn allerlei andere, veel natuurlijker methoden voor. Veel is onnatuurlijk geworden, ten bate van geld verdienen. Alles heeft bijwerkingen. Op lichaam, geest en milieu. 
Het gaat naast materie om het leven in de hand willen hebben, wat we niet hebben. 
  
Marnix Verplancke eindigt het artikel met: "Het is belangrijk om een manier te vinden om wakker te worden uit onze eeuwenlange sedatie." Ja, en uit al het andere wat normaal is geworden, maar dan gaat het om een totale mentaliteitsverandering en over kwaliteit boven kwantiteit. 
Over 'Eenvoudig gelukkig'.

----

*Frans filosoof, een van de meest geciteerde filosofen in de sociale wetenschappen. 
Hij is vooral bekend vanwege zijn politiek activisme in de jaren 70 en 80 en zijn analyses in de politieke filosofie via begrippen als disciplinemaatschappij, biopolitiek en biomacht. 
Toen ik op de Akademie voor Expressie zat, in die tijd, was hij iemand die regelmatig aan bod kwam. Ik moest ook weer aan hem denken tijdens de pandemie want een disciplinemaatschappij geeft bevoegdheid om ondergeschikten door straffen tot plichtsvervulling te dwingen. 
Ik heb hem ook bij mijn scriptie gebruikt omdat hij het had over dat wat normaal genoemd wordt eigenlijk abnormaal is omdat wat afwijkt er niet mag zijn. Wat we zien is dus wat aangepast is en niet zoals het oorspronkelijk was. Dit laatste zijn mijn eigen woorden maar betekent hetzelfde.