woensdag 20 juli 2022

Koelte

Lieve allemaal, ik hoop dat u het nog een beetje koel kunt houden. Na een nacht waarin het 25 graden bleef (hier was dat zo) is dat lastiger dan gisteren. Ik kan me niet herinneren dat ik dit eerder mee heb gemaakt. We vonden 17 graden vroeger al uitzonderlijk en erg warm 's nachts.

Het woord koelte lezen helpt al vind ik en aan water denken of een afbeelding van water zien.
En blauw, is ook koel. 
En tinkelende ijsblokjes zien en horen.


Dit is ijsthee die ik heb gemaakt van groene thee en flink wat citroenmelisse. Als u het zoet wilt een beetje honing of agavesiroop erdoor.

Ik hoorde een 'deskundige' over slapen bij hete nachten. Een van de dingen die ze zei was neem vooral geen koude douche want dan sluiten de bloedvaten zich. Neem een warme douche voor het slapengaan want dan gaan de bloedvaten open. Ik denk dat ze poriën bedoelde, al zetten de bloedvaten uit bij warmte. Op zich is daar goed iets bij voor te stellen, maar ik moet niet denken aan een warme douche. Ik koel mijn warme lichaam heerlijk af met koud water en droog me vervolgens nauwelijks af. Dan blijft het lekker koel. Net zo met eten, ik wil alleen lauwe of koele dingen eten, al begrijp ik ook dat mensen in warme landen heet (heet in de zin van peperig) eten want ook daar gaan je poriën van open. Wij zijn ook dol op pittig eten. Dus lauw en soms pittig, zoals vanavond. Zilvervlierijst met roerbakgroentes, een eitje of tofu, dat weet ik nog niet. Ik probeer zo min mogelijk de keramische pitten aan te hebben. Het is een nadeel dat die heel lang warm blijven. In de winter is dat juist prettig en het is op zich ook consuminderig want je kan een pan die warm moet blijven erop laten staan. In de zomer is het niets. Ik heb indertijd vanwege straling (inductie) dit veranderd in keramisch.

We hebben voor  Henks verjaardag een kort uitje gemaakt. Ik zal hier nog verslag van doen. 

We vonden het zo fijn om weer thuis te zijn, na maar een nachtje weg. Dit is nog nooit zo duidelijk geweest als nu. Files, overvolle stranden en sowieso, de drukte overal. Drukte in elke zin. We hebben hier in deze zomertijd alles wat ons hartje begeert. In alle rust.


De koelte van water

ValeriaLu