zondag 24 juli 2022

Vervolg uitje

Eergisteren was het vervolg van Henks verjaardag, de rest van mijn cadeautje voor hem. Eerst naar het C+B (Cuby and the Blizzards) museum in Grolloo. Wij houden erg van blues en dit was zo'n jeugdsentiment. Niet alleen wat betreft Cuby, ook gewoon vanwege die prachtige tijd. Er was een audiotour. Er was zoveel te luisteren en te zien. Echt een aanrader. 'Kom niet kijken, kom beleven' staat op de website. Zo gebeurde. Waar het museum is, is de boerderij waar hij gewoond heeft.Heerlijk geluncht in restaurant Hofsteenge en daarna nog even over het Harry Muskeepad gewandeld.
Toen naar Hooghalen. Na een kopje koffie in de tuin aan het water (met een bitterkoekje en een hartje. Een hartje van Dokkum Fortuin, waar Henk vroeger vakantiewerk heeft gedaan). Het is er zo sfeervol. Eerst door de beeldentuin gelopen want daarom gingen we er o.a. heen omdat Henk een voorliefde heeft voor beeldentuinen. Net zoals Eelde is dit een van onze lievelingsplekken en ook weer een totaal. Daarna ondergedompeld in de figuratieve kunst. 

Diep geraakt door Ingrid Smuling. 

Ingrid Smuling "Fijnschilder van realistische stillevens met nostalgische voorwerpen.
Klassieke schilderijen van met liefde geobserveerde voorwerpen, weergaloos in hun sfeer."


En toen, in dat schitterende huis waar ook nog Franse muziek klonk kwamen er veel emoties. 
Ik gaf er geen uiting aan, maar voelde ze sterk. Als iemand op deze manier schoonheid van iets gewoons op deze manier weer kan geven ... De schittering in de boterbloemen ... die zie je niet op een elektrische afbeelding, alleen als je ervoor staat. Of deze wilde geranium:Ik vind alles even mooi, teder. Als we rijk waren wilde ik niets liever dan van elk seizoen een schilderij van Ingrid Smuling.

En dan ook nog een groot schilderij van Wout Wachtmeester. Ik heb het gevoel in het bos te kunnen stappen (niet dit schilderij, maar die ik zag kan ik hier niet laten zien. De kracht is hetzelfde, is er altijd), de zon te voelen en vooral de sfeer te ervaren die hij overbrengt.  

Zoals op de website staat:

"Schilder van grandioze bostaferelen, die méér zijn dan een bos.
Ze nemen je mee in hun verwondering over de schoonheid van het aardse en brengen je weer in contact met de natuur."