zaterdag 16 juli 2022

Ondersteuning en liefde

Ik had het over mobieltjes en in het laatste programma van Tegenwind begint en eindigt het ermee. Voor mij staat het voor iets heel groots, een overheersende technische, materiegerichte wereld. Een wereld die ik koud vind, die niet over mij gaat en er niet voor mij is.
Het gaat ook niet over natuur, over kunst, over schoonheid. Het gaat niet over ieders unieke talenten en over wat elk mens zichzelf en de wereld kan geven.
Dit rondetafel gesprek, al zitten ze niet aan ronde tafel, bevestigt, benadrukt en voegt toe. Voegt veel toe. Eigenlijk hoop.
Het deed ons goed. Dat had ik nodig na een gesprek met Kuipers dat eerst ging over dat als het virus is als een verkoudheid we daar op die manier mee om moeten gaan en eindigt met prikken maar en wat een last voor degene die dat niet doet. De vraagstelling was insinuerend, maar hoe kan dat, van lichte realiteit naar weer zwaar en onheilspellend. Ik dacht werkelijk even dat er iets veranderd was.
De ondersteuning van dit soort gesprekken is altijd heel fijn. Omdat alles wat rustiger is keken we hier minder naar. Deze moedige mannen slaan we natuurlijk niet over. Deze mannen, altijd gekoesterd in de wetenschap en nu verguisd. Intelligente, aardige mannen, die zich de mond niet laten snoeren, zoals veel anderen wel hebben laten doen. Matthias de Smet zei ik weet door de pandemie waarvoor ik leef. 
Ik merkte ook dat ik niet anders kon dan me uitspreken, al staat het uiteraard in geen verhouding. Maar het maakt op zich denk ik niet uit, of je zoals ik een paar honderd mensen per dag bereikt of een paar miljoen. Het is een innerlijke drang en het enige dat je kan doen is er gehoor aan geven. Anders ben ik u niet trouw en vooral mezelf niet. 

Een tijdje geleden vertelde vriendin-buurvouw dat Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, bij College Tour was en dat ze had gezegd dat uiteindelijk het enige wat ertoe doet liefde is. Op een of andere manier zie ik dit programma nooit en  ik weet dus niet in welke context ze het zei maar alles valt terug te voeren tot dat ene woord. Niet alleen liefde voor andere mensen en jezelf, maar voor alles!
Als dat ooit komt, als alles uitontwikkeld is dan is er niets meer om op te lossen.
Terug in het paradijs. (Ik kan niet wachten)

Fijn weekend allemaal!

(Gaspartacus)