dinsdag 6 juni 2023

Toetjes

Laatst schreef ik over toetjes. Ik vroeg naar uw lievelingstoetje. Ik kreeg daar deze hartverwarmende reactie van Riet uit Amsterdam op. Ik denk dat jeugdherinneringen die je koestert vaak met dit soort momenten te maken hebben. De herinnering aan thuis en aan tijdsgebonden producten en gerechten, al zijn sommige gerechten juist tijdloos!


"Je vroeg naar  een “lievelingstoetje” van vroeger. Leuk om aan te denken. 
Mijn moeder vond een maaltijd zonder toetje niet compleet. We kregen allerlei soorten zelfgemaakte vla en pudding. Vaak gewoon custardvla, met meestal iets erin of erbij zoals aardbeien of rode bessen (veel suiker!), rabarber natuurlijk, plakjes banaan, of soms gewoon stukjes fruit uit blik hoor, ook best lekker. In het seizoen vers fruit zonder iets erbij: schijf meloen, rijpe peer, trosje druiven. In winter pap: griesmeel, rijstepap, havermout, beschuit (heerlijk, met kaneel), lammetjespap. Ja wij ook yoghurt met beschuit en altijd bruine suiker (wij kregen een hele beschuit, stond leuk, en dan zelf met je lepel in stukjes maken). Ook wel eens warme karnemelksepap uit een fles, met stroop.
In modernere tijden kocht ze vlasoorten uit de fles en er kwam iets nieuws: Saroma. Ken je het? Heerlijk vonden wij het, raar spul, aangemaakt met koude melk. We kregen er ‘s zondags slagroom (!) op (in 60-er jaren werd alles wat luxer.)
Maar het allerlekkerste toetje? Drie-in-de-pan!
(Kregen we alleen op zaterdag, dan aten we tussen de middag soep en later ook wel macaroni, en dan pannenkoeken of drie-in-de-pan toe. ‘s Avonds brood met allerlei lekker beleg.)
En later kocht ze als ik ziek was (ik had vaak angina) wel eens een kant-en-klaar (luxe!) kwarktoetje. Heerlijk! Vergeet ik nooit meer. Vooral omdat alleen ik het kreeg. Was toch iets bijzonders.
Ik mocht altijd helpen en het leukste was karamelvla maken. Spannend, de suiker laten smelten! Ik heb vroeger wel eens een ingewikkelde bavarois gemaakt voor veel mensen, waar ook karamel in ging, groot succes. (Ja was natuurlijk ook met veel slagroom erdoor, en scheutje drank..).
En nu? Tja, als ik mensen te eten heb koop ik wel eens gewoon een bijzonder taartje bij Marqt/EkoPlaza. Maar ook maak ik graag een crumble met seizoenfruit, bijvoorbeeld rabarber."

Ik heb even diepte-onderzoek gedaan:-) en Saroma heet nu kloppudding. In Belgiƫ heet het nog wel Saroma. Hier kan je Saroma alleen nog krijgen bij een expat winkel. Dat is ook waar mensen herinneringen aan hebben, niet aan kloppudding.


Later kwam Bourbon, dat vond ik helemaal geweldig en vooral de hazelnoot. Volgens mij schreef ik dit laatst over Saroma, maar ik bedoelde Bourbon. Je moest het goed kloppen en dan koud laten worden en dan had je een heel luchtig toetje. Bestaat ook niet meer. Ik zag dit filmpje uit1978. Er staan ook nog een paar andere oude reclames bij.
https://www.google.com/search?q=Bourbon+toetjes&oq=Bourbon+toetjes&aqs=chrome..69i57.5826j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:3e79b790,vid:p4ixOulW1ck 

Dit doet de toetjes van de moeder van de schrijfster hierboven tekort, maar zo'n toetje van vroeger vond ik niet Ik plaats altijd foto's die mogen en daar stond zoiets niet bij , al zou ik juist dat willen laten zien (moet ik het zelf maar eens maken). Ik durf niet zomaar ergens iets weg te halen.

Dit toetje is erg mooi, terwijl het dezelfde combinatie is, vla met fruit. In dit geval gepureerde frambozen. Knap om dat zo in het glas te krijgen. 

We hebben het erover gehad, misschien de vla in het glas doen, dan het glas scheef houden en de gepureerde frambozen erin gieten?


RitaE