dinsdag 6 juni 2023

Zonsondergang en groepsdenken

Met z'n tweetjes genieten van de zonsondergang.
https://twitter.com/Yoda4ever/status/1663146920389353473?s=20

Dit is een zeer lang, zeer genuanceerd en zeer de moeite waard artikel van Evert Mouw.
Fijn, om mensen te lezen of horen, die zich verdiepen, kennis hebben en openstaan.
Hij heeft in de VaccinatieAlliantie gezeten.
https://www.furorteutonicus.eu/2023-05-29-vaccinatie-groepsdenken

Het gaat over veel en ook over kuddegedrag.
"Wat de kudde het meest haat, is degene die anders denkt; het is niet zozeer de mening zelf, maar de brutaliteit om voor zichzelf te willen denken, iets waarvan ze niet weten hoe ze dat moeten doen." – Arthur Schopenhauer (Duits filosoof, Danzig, 22 februari 1788 - Frankfurt, 21 september 1860)

counselling

Over sommige onderwerpen denk ik sterker dan de schrijver. Hij bekijkt het met kennis van binnenuit en ik vanuit intuïtie. 
In sommige zaken kan kennis ook belemmerend werken om open te staan, een frisse blik te houden, maar hierin denk ik dat kennis een voorwaarde is en niet alleen dat. Het is ook de zorgvuldigheid vanuit hoofd en hart hoe er met die kennis wordt omgegaan. Er zijn veel deskundigen die die combinatie in zich hebben. Die mensen kunnen de wereld dragen*. Het zijn deze waardevolle mensen die geen spreek-, zelfs geen denkrecht (zie Schopenhauer) krijgen. Zij voldoen niet aan wat afgesproken is.

*Andere mensen gaan ermee vandoor, maar zijn niet in staat om het gewicht te kunnen dragen en laten de wereld in eenzaamheid achter.
Een frisse wind, met nieuwe ideeën, mens- en diervriendelijk, open en gericht op vrijheid.
Wat een taak zou dat zijn, maar wat heeft dit land daar behoefte aan. 
---
We waren in de bibliotheek en ik las eerst even de krant. Ik zag dat een BBB'er in de Eerste Kamer een kippenslachterij heeft.
Ik zie automatisch een megastal voor me, waar 220.000 vleeskuikens of 120.000 leghennen opeengepakt zitten, die nooit buiten komen en die er al slecht aan toe zijn. Duizenden kippen worden er per dag gedood. Ik vind het verschrikkelijk. Een miserabel leven, eventueel een brand en dan een stressvolle dood zodat mensen zonder nadenken hun ongezonde kip kunnen eten. Scharrelkippen hebben al een beter leven en biologische kippen hebben een goed leven.
(Ik heb gekeken wie er kandidaat zijn voor de Eerste Kamer, maar ik zie er niemand bij die een kippenslachterij heeft. Ik heb zijn naam niet door laten dringen dus die weet ik niet. Misschien gaat het niet door, of is er iets anders)
Ik laat hier nooit nare filmpjes zien, kijk er zelf ook nooit naar, dat is niet nodig. Ik plaats nu wel iets omdat het verschillende aspecten benoemt. Zulke megastallen gaan ten koste van de dieren zelf, (dierenwelzijn!) het belangrijkst, maar ook van mensen, van de natuur en nou ja, van alles. Ik kan geen enkel voordeel bedenken, behalve oppervlakkige, dat er veel aan verdiend wordt en het goedkoop vlees is.
https://www.animalstoday.nl/megaboerderijen-vervuilingsnachtmerrie/
Vroeger scharrelden er een paar kipjes op het erf rond. We weten er alles van, zo gezellig en de lekkerste eitjes van de wereld.
We hadden gisteren een gesprek met een man die vertelde dat hier vroeger 125 kleine boeren waren. Dat er bijvoorbeeld bij een restaurant ook een paar koeien waren. Hij had ze allemaal getekend. Hij zei ook nog, ik ben 79 en nooit gebruik ik ook maar iets van medicijnen. Hij zag er gezond en blij uit. Stralend eigenlijk. Toen we de man zagen was hij bezig handenvol drogend hooi van het veld te pakken en eraan te ruiken.

Wanneer zijn kippen gelukkig?
"Het duidt erop dat de kip geniet van het eindeloos zoeken naar snelle snacks, en tegelijk laat het de andere vogels weten dat 'alles in orde is'. Een toom hennen die samen borrrb zeggen, zendt een geruststellend geluid uit dat laat weten dat er niets is dat tot zorgen leidt."

Hier staan nog meer geluiden:
https://blog.omlet.nl/2020/08/20/kippengeluiden-en-hun-betekenis/#:~:text=Een%20rustige%2C%20licht%20oplopende%20borrrrb&text=Het%20duidt%20erop%20dat%20de,is%20dat%20tot%20zorgen%20leidt.