donderdag 15 juni 2023

Goed gelukt

Ik schreef een paar weken geleden over kweekvlees, maar er is ook 3D vlees. Dit lijkt op Beef Wellington. Met bladerdeeg aan de buitenkant om het vocht op te vangen. Deze buitenkant is geloof ik geen bladerdeeg en er lijkt nog iets tussen te zitten, groente, kruiden?

Dit is uit het AD van een jaar geleden. Het artikel is van Tijn Elferink. Er was al eerder over geschreven, in dezelfde krant.

"Het sist in de pan, er lopen vleessappen uit, het is bruin aan de buitenkant en rosé aan de binnenkant. Het ruikt en smaakt naar biefstuk, maar er is geen koe aan te pas gekomen. Zo smaakt ’s werelds eerste 3D-geprinte biefstuk."

Dit plantaardige vlees is vooral voor vleeseters, mensen die geen of weinig vlees eten hebben al een grote keuze aan 'vervangers'. Zelfs Julius Jaspers is enthousiast. 
Ik vind het een gek idee, een geprinte biefstuk, maar ik kan niet wachten om het te proeven. Het komt uit Israël en daar zijn al 100 restaurants die het serveren.

https://www.ad.nl/koken-en-eten/dit-vlees-ruikt-smaakt-en-oogt-als-vlees-maar-het-is-plantaardig-en-komt-uit-de-printer~a3995b27/?referrer=https%3A%2F%2Ft.co%2F

Vanmorgen waren we in de supermarkt en wat is er wat vleesvervangers veel gebeurd, vooral de afgelopen 10 jaar. 

Trouw "De eerste vegetariërs van Nederland waren geen hippies, maar feministen, humanisten en artsen. In Den Haag kwamen ze al in 1899 samen in het Haagse Pomona. Vorig jaar zijn ze tijdelijk heropend, met vegagerechten van dik honderdtwintig jaar oud.
Er was schijngehakt’, niet van varken of rund, maar van gekookte linzen, gefruite uitjes en verse peterselie. Hoewel in de kranten vroeger kritiek klonk – “wat ontbreekt, is dat je er geen vleesch kan krijgen” – was het eerste vegetarische restaurant van Nederland een groot succes, ruim honderdtwintig jaar geleden.

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/welkom-in-het-eerste-vegetarische-restaurant-van-nederland-in-1899~b89486021/
Maarten van Gestel, 28 mei 2022