donderdag 1 juni 2023

Geld

Ik zag hoe zwaar gepensioneerden het in Nieuw-Zeeland hebben. Ik hoorde een mevrouw die 520 dollar per week aan huur moet betalen. In grote steden is de huur gemiddeld verhoogd tot 808 dollar per week. Wie kan dat betalen? Deze mevrouw, bijna kaal, met beeldschoon gelakte paarse nagels, zegt dat ze alles moet minderen en zo eet ze nog maar één maaltijd per dag. Net zoals kinderen die zonder eten naar school gaan, het zal ons nooit gebeuren. Mevrouw heeft gelukkig wel een grote moestuin. Ze stapelt laagjes groente en aardappelen op elkaar en bakt het in de oven. Op zich prima maaltijden, maar ...
Later zijn de nagels rood. Zoveel vrouwen hebben gelakte nagels, maar die van haar zijn zo mooi! Een warme, verdrietige vrouw die zegt dat haar dochter de liefde van haar leven is.

Het leek zo gemakkelijk, in veel landen hetzelfde betaalmiddel. Waren we maar niet meegegaan in de euro. Veel dingen zou je nooit van zijn leven kopen als je het omrekent. En nu al 1/1/2 jaar(!) wordt alles elke maand minimaal 4% duurder., soms zelfs 10% en de afgelopen maand 6%, ten opzichte van vorig jaar. Er zijn wel mensen geweest die zich tegen de euro hebben verzet, maar de meesten lieten het gebeuren. Ik heb er nooit een prettig gevoel bij gehad, behalve  even in Italië, het was gemakkelijker betalen dan met de duizenden lires. Maar wat was ik ze uiteindelijk graag blijven betalen. Als we erover praten en ik denk erover na, dan vind ik het in hetzelfde grote verhaal passen en klopt het niet. Er wordt beslist. Ik vind  het verdwijnen van de gulden een groot gemis. Het was duidelijk.
En over 'er wordt beslist' gesproken, de pensioenwet is erdoor. Voor iedereen onzeker, behalve voor de beslissers in Den Haag. Alleen voor hen blijft het zoals het was. Ik heb me er eerlijk gezegd verder niet erg in verdiept, geld en ik gaan nu eenmaal niet goed samen. Daarom had ik het ook nooit (gelukkig konden we altijd overleven, zonder schulden). Hier wat meer informatie over de nieuwe wet.
https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/geld-werk-recht/nieuwe-pensioenwet-aangenomen-overgangsfase-begint-in-2023-al-wat-weten-we-hierover/

Geld van vroeger. Boven de nieuwe billetten en ik herinner me zo goed toen die kwamen.

En de oude, die ik me nog herinner. Ook de 2,50, maar met een andere afbeelding.
Volgens mij is het papier later steviger geworden want de oude biljetten waren soms helemaal verkreukeld, maar ze zijn wel mooi.